Strängnäs dras med tunga skador och saknade sina två bästa spelare på Gotland.

Poängkungen och zorrospecialisten Adam Nilsson fanns med i Ica Maxi arena, men spelade inte en minut.

För Pierre Hellström är läget ännu värre och en meniskskada gör att det är färdigspelat för säsongen.

Artikelbild

Duon svarade tillsammans för 89 poäng i allsvenskan södra.

– Det påverkar förstås och gav oss ett mentalt övertag inför matchen, säger Visbys Markus Jovic som var stekhet och gjorde två mål.

Nilsson har gjort 32 mål och 15 assist på 22 matcher i grundserien och Hellström 42 (26+16) poäng. Fullt jämförbart med ett Visby IBK utan Tommy Bolin och Wilmer Viinamäki.

– Jag tycker ändå Strängnäs tacklar det bra, till en början i alla fall och är bättre än oss i första. Vi har 3–2, men det kanske inte är helt välförtjänt, fortsätter Markus Jovic.

I mittenperioden la Visby i ytterligare en växel, samtidigt som gästerna kroknade och föll allt längre ner i banan.

– Andra- och framför allt tredje perioden är riktigt bra från oss. Vi spelar stabilt och bjuder inte på mycket, inte heller när vi spelar boxplay, säger Jesper Eliasson, kapten i Visby.

Även om hemmalaget dominerade spelet dröjde det innan 4–2-målet kom. Med två minuter kvar att spela hittade nye backen Linus Andersson fram till Markus Jovic, som fri med burväktaren Wiktor Åkerstedt placerade in 4–2 i nättaket.

– Jag har gått och väntat på det här i några år och var full med energi, säger målskytten som firade rejält inför 1 411 personer (nytt publikrekord för Visby IBK) i en kokande arena.

Halvvägs in i sista perioden hade Jovic en boll över mållinjen, men domarna vinkade avvärjande för hög klubba. Bara minuter senare höll han sig framme igen och ökade på till 5–2.

– Skönt att det kom så snabbt efter det bortdömda målet. Jag visste att det var en chansning med klubban, men när jag såg reprisbilderna blev jag lite sur. Det såg inte ut som någon hög klubba.

Ett bortalag som gick allt mer på knäna hade inget motmedel.

– Det är kval och lite nervöst i början, sedan växer vi in i den här matchen och har bra kontroll, fortsätter Jesper Eliasson.

Visby kan avgöra playoff 1-serien på onsdag i Södertälje.

– Vi ska njuta lite av det här, sedan är det bara att ladda om. Det är 0–0 nästa gång, säger Markus Jovic.