Ni som var och såg träningsmatchen mellan FC Gute och Hammarby i tisdags fick njuta av en kille i pausen som verkligen visste hur man behandlade en fotboll, Viggo Kraft heter han, pappa Daniel Kraft är uppvuxen i Vibble, men nu bor familjen i Stockholm.

Viggo Kraft började med fotboll som de flesta andra som är intresserade av sporten, men efter ett tag fann han inte riktigt glädjen i det och det var då han fick kontakt med några kompisar som höll på med fotbollsfreestyle och trixade med fotbollen.

– Jag testade och trodde väl inte att det skulle gå så bra som det gjorde, men jag märkte att jag snabbt blev bättre och bättre, säger han.

Artikelbild

| Det här är nästan Viggo Krafts vardag, träning med boll gör han nästan varje dag.

Och plötsligt var han helt biten av fotbollsfreestyle.

Viggo har hållit på i två år och satsat seriöst i 1,5 år.

– Det blir träning 2-3 timmar varje dag, sen lägger jag in en vilodag emellanåt, men nu i sommar så blir det varje dag, säger han.

När vi ”vanliga” fotbollsspelare står och jonglerar med fotbollen och tycker att vi ändå är ganska hyfsade med rätt många tillslag innan vi tappar kontrollen, själv klarade jag runt 700-800 när jag var som bäst, så är det ingenting mot vad Viggo klarar.

Artikelbild

| Man måste kunna flera bra tricks för att kunna hävda sig.

– Jag har gjort 10 000 som mest, när jag nådde det så avbröt jag, säger han.

Han har blivit utmanad flera gånger och det var i samband med ett jippo där han skulle jonglera dubbelt så många tillslag som den bäste, det blev en utmaning att bita eftersom den bäste jonglerade 4 000 tillslag.

Artikelbild

| I tävlingsformen Battle möts man två och två. Man kör 30 sekunder tre gånger och motståndaren ska hela tiden försöka köra svårare och bätter tricks.

– Det var häftigt, men jag klarade av att jonglera 8 000, säger han.

Han var med på SM för ett år sedan och placerade sig på en 20:e plats och nu väntar VM i Prag senare i höst.

Artikelbild

| Tålamod är en viktig ingerdiens i fotbollsfreestyle.

– Placeringen i SM var jag nöjd med, den betydde en hel del, men nu blir det VM och det är första gången jag är med i VM, jag tävlar i en klass som heter medelklass, sen finns det nybörjare och proffs, säger han.

För att man ska kunna gå så långt som möjligt i fotbollsfreestyle så krävs det att man har flera olika övningar med olika svårighetsgrad och att man är kreativ.

Artikelbild

Det är en sport som man med lite tur kan försörja sig på.

– Jo, får man tillräckligt med sponsorer och sen kan man vara med på olika uppvisningar, så möjligheten finns, men det krävs naturligtvis att man är riktigt bra, säger han.

Artikelbild

På Almedalsveckans idrottsdag var Viggo Kraft och visade upp sina kunskaper i sporten, många tricks förstår man knappt hur han får till.

Men det gäller att träna och träna så mycket man kan och hinner för att kunna bli bättre och att hålla uppe nivån, sen krävs det massor av tålamod.

På VM får han se hur långt han kommit.