Mörkret faller över Hemse, men i samhällets lilla hockeylada sjuder det av liv.

En viploge byggs i ena hörnan av hallen och det borras och hamras det för fullt för att hinna färdigt till lördagens seriepremiär mot Tumba.

På bortre långsidan står klubbens ordförande Jacob Berthin på en stege för att hänga upp nya sponsorskyltar.

Artikelbild

| Jesper Pettersson går igenom spelmoment under träningen. Till vänster om Pettersson ses nyförvärvet från USA – Brandon Grillo.

Här hjälper alla till med allt – stort som smått.

I omklädningsrummet gör sig spelartruppen redo för premiärveckans första träningspass. Dagen före hade Sudret förlorat årets enda träningsmatch mot seriekonkurrenten Nynäshamn med 3–5.

Jesper Pettersson som tog över som tränare i fjol går igenom matchen med spelarna.

– Det finns mycket vi kan ta med oss. Inställningen är bra. Nynäs har sju powerplay, men gör inget mål. Boxplay kan vi också ta med oss mycket av. Vi är på rätt väg, säger han.

Artikelbild

| Andreas Hansson var en av nyckelspelarna i fjol och han kommer att bli det även i år.

Jag träffar Jesper och tränarkollegan Johan Hansson i tränarrummet före träningen.

– Det är klart att vi gärna hade spelat fler matcher, men vi har också en ekonomi att förhålla oss till. De andra lagen behöver ju bara ta bussen för att spela. Lite annorlunda här, men vi fick de svar vi sökte, säger Jesper Pettersson.

Artikelbild

Mycket är sig likt i laget, men det har också kommit in många nya spelare. Mest spännande är Brandon Grillo från USA som kom via tips från Visby Romas assisterande tränare Ken Eddy. Den 24-årige amerikanen har de två senaste säsongerna gjort över 40 poäng för Western Michigan University i ACHA.

– Han imponerar och jag tror att han kommer att göra många mål. Bra skridskoåkning och bra skott, säger Jesper Pettersson.

Artikelbild

| Jonas Pettersson är lagkapten.

Ett annat är hemvändaren Gustav Hedin som i fjol spelade i hockeyettan med Visby Roma.

– Det kommer att bli bra, jag har många gamla kompisar här och känner för klubben, säger Gustav Hedin.

Artikelbild

| Veteranen Markus Attlerud kör ytterligare en säsong.

I övrigt har man hämtat in fem juniorer från Visby Roma och två hemvändande produkter i Tom Lindby och Magnus Mårdbrink. På minussidan finns Daniel Blomqvist

Martin Jacobsson, Adam Stuxberg, Emil Lagerqvist och Jesper Dahlström.

Artikelbild

| En viploge växer fram.

Desto roligare är att nyckelspelare som målvakten Andreas Hansson, 25, och backen Arvid Larsson, 30, gett klartecken till ytterligare en säsong. Två egna produkter som återvänt efter utflykter till Visby Roma och vars färdigheter är värda att understryka.

– De äldre killarna blir viktigare än någonsin eftersom 50 procent av truppen inte spelat högre än division 3 och J20, säger Jesper Pettersson.

Artikelbild

| Gustav Hedin är tillbaka i moderklubben.

– Jag ska vara en av ledarna i det här laget så det är klart att man känner ett stort ansvar, säger målvakten Andreas Hansson och fortsätter:

– Det ska bli en intressant säsong. Det är sporrande att möta bra lag och är det något jag saknat från tiden i Roma så är det farten. Tvåan är lite snabbare än trean i alla fall, säger Andreas Hansson.

Artikelbild

| Johan Hansson, assisterande tränare.

Själv bor han en flippassning från Hemse ishall.

– Jag har blivit kvar här och trivs. Jag har allt jag behöver som hallen, jobb, familj och tjejen inom 150 meter. Det är kanon.

Det är omöjligt att undvika den kärlek och stolthet till klubben som präglar Sudret.

Och den lyfts ofta fram av spelarna – även de som inte är fostrade där.

– Du skulle kunna fråga varje spelare och de kommer att säga att det är en fin stämning i klubben, säger Johan Hansson som också är äldre bror till Andreas.

Jesper Pettersson som kommer från Roma håller med.

– Verkligen. Det är så familjärt. De yngre som slutat skolan går hit och kanske hänger vid vaktmästarna ett tag innan träningen. A-lagets dörr står alltid öppen och vill någon komma in och hälsa är det bara att göra det. Vi tar hand om varandra härute och det är fin stämning mellan lagen.

Helt plötsligt sticker den ena av tre materialförvaltare – Thommy Pettersson – in huvudet.

– Lyssna inte på vad dom säger. Det är jag som är chef här, säger han skrattande samtidigt som han hämtar en kopp kaffe.

Thommy är pappa till Jesper och lagkaptenen Jonas Pettersson.

Några stora spelmässiga förändringar kommer det inte att bli. Sudret lever mycket på sin starka defensiv och så kommer det att fortsätta:

– Jag har alltid prioriterat defensiven som tränare. En stark defensiv så behöver du inte göra extremt många mål framåt. Defensiven kommer att vara en trygghet och inte minst i år när vi är nykomlingar.

Planen är att klubben under de tre kommande åren ska hålla sig kvar och etablera sig som ett division 2-lag.

I premiären väntar Tumba på lördag och Nynäshamn på söndag.

– Nu vill man bara att det ska dra igång. Vi ska visa att vi hör hemma här, säger Johan Hansson.