Stora regntunga snöflingor dalar ner från himlen. Ett snötäcke döljer allt mer den smaragdgröna konstgräsplanen intill Wisbygymnasiet.

På planen springer division 1-laget P18 intervaller.

På sidlinjen promenerar Magnus Nilsson fram och tillbaka med ett tidtagarur.

Artikelbild

| Intervallträning på Säve IP.

– I januari handlade det mest om att väcka kropparna, men nu kör vi på lite hårdare. Vi börjar springa mer och efteråt väntar styrketräning hos Ulf Stillman. Ska spelarna bli starkare så ska det kännas, säger Magnus Nilsson och tillägger:

– Det är viktigt att vara stark så att vi undviker knäskador och vi har inte haft några på länge.

Magnus Nilsson, 48, är ny huvudtränare i P18 efter att ha varit assisterande tränare till Per Olsson Appelgren i fjol.

– Jag hade tänkt lägga av inför förra säsongen när jag fick frågan och valde att tacka ja, säger han.

Artikelbild

| Daniel Backéus har i år valt att kliva upp som tränare i P18 A.

Erfarenheten sträcker sig från flicklag i IFK Visby via P18 B till P18:s A-lag.

Vid sin sida får han ett minst sagt rutinerat team med Joakim Lindgren, Daniel Backéus, Jenny Sandelin och Thomas Nordgren.

Artikelbild

De tre förstnämnda har en lång och gedigen spelarbakgrund. Thomas Nordgren har en bakgrund inom basketen och coachade bland annat Visby Ladies till SM-guld 2005.

Tillsammans med spelartruppen står de inför en tuff säsong. P18 har tappat flera tongivande spelare och laget är ungt, orutinerat, men hungrigt.

Någon slagpåse tänker man inte bli.

– Visst blir det tufft och inte minst för spelarna där i stort sett halva truppen tar studenten till sommaren med allt vad det innebär. Det viktigaste är vi håller oss kvar i serien, men vi ska inte spela skyttegravfotboll för det, säger Magnus Nilsson.

Klubben har sedan förra säsongen tappat lagkaptenen Frida Starkenberg, Pauline Mårtensson, Jonna Appelgren, Hilda Nygren och Rose McShane. Ersättarna så här långt är comebackande Helena Liljeström, mittfältaren Sara Holgersson med meriter från spel i LDB Malmö och Hammarby och den lovande junioren Tilde Wattskog.

Tillbaka i A-laget är också Alice Salomonsson efter att i fjol spelat i B-laget.

Under inledningen av året har Dalhems Amanda Rohnström, Tilde Wickman och Johanna Lilja tränat med P18.

P18 har under flera år spetsat truppen med nordamerikanska spelare.

– Det spåret lever, med det ska vara spelare som färgar och lyfter laget annars är det meningslöst. I dagsläget lutar det åt att vi hämtar en back.

Att sätta försvarsspelet blir klubbens första uppgift.

– Det är det viktigaste och där blir Jocke Lindgren väldigt viktig med sin erfarenhet. Vi har tappat hela backlinjen sedan i fjol. Ebba Ronquist är visserligen kvar i truppen, men henne tänker vi flytta upp i banan.

Risken finns också att man tappar u-landslagsspelaren efter sommaren. Djurgården följer henne.

Framåt är det Sandra Kollberg som ska stå för målen är det tänkt. Kollberg gjorde 16 mål i division 2 förra säsongen.

– Det blir förstås tuffare i division 1, men hon är så snabb, explosiv och fysisk så hon kommer att ställa till oreda. Men hon behöver komma in i det först. Tidigare har hon kunnat stångas själv och göra mål, men det funkar inte i division 1. Men får hon kontringar från halva plan kan jag lova att det är få som matchar henne även i division 1.

Första träningsmatchen spelas i helgen mot Visby AIK:s pojklag 2004.