Vänta er inte någon tiki-taka-fotboll på Gutavallen i år.

Snarare uppkavlade ärmar och ett hårt arbetande lag där defensiven sätts i första rum.

Så byggde Mikael Waktel Dalhem IF under nio år och så tänker han bygga FC Gute.

Artikelbild

| Martin Silva med bollen är glad över att få en försäsong och hoppas hitta tillbaka till där han var före knäskadan.

Borta sedan i fjol är rutinerade balansspelaren Mikael Rynell, framtidslöftet Emil Engqvist och spjutspetsen Marcus Nobell.

Men det är bara några av de som lämnat.

På de fyra senaste åren har över 40 spelare passerat vändkorsen på Gutavallen. Under samma tid har klubben haft tre olika huvudtränare.

Det är inte en hållbar utveckling och styrelsen med ordförande Jonas Dahlström och fotbollsansvarige Patrik Engqvist i spetsen tog det i beaktning när Mikael Waktel rekryterades som ny huvudtränare i maj. Kravet som ställdes var att Gute skulle få en ännu tydligare gotländsk prägel.

Artikelbild

| Junioren Emrik Johansson grimaserar under målvaktsträningen. Han tillsammans med Zeb Wiman har tränat med A-laget under vintern.

– Det står till och med i min arbetsbeskrivning att basen, stommen och tryggheten ska komma från de egna leden. Jag är också övertygad om att det är rätt väg att gå. Självklart kommer vi att behöva ta in folk utifrån, men när vi gör det ska det vara väldigt bra spelare, säger Gutetränaren.

Mikael Waktel ersatte i våras Jens Wedeborg som tränare och ett av hans krav var att få med sig parhästen Olle Björklund och tillsammans med Carl-Magnus Jonsson styrde man laget till en femte plats i division 2 norra Svealand.

Artikelbild

I sista matchen – seger med 3–1 mot Gamla Upsala – var 16 av 18 spelare i matchtruppen gotlänningar.

Det var också en försmak av vad som väntar kommande år.

Artikelbild

| Provspelaren Albert Johansson och nyförvärvet Viktor Walldén.

– Förra säsongen var det många som åkte tåg istället för att köra det. I år vill jag se att fler lastar in kol och faktiskt kör tåg, säger Mikael Waktel.

Fyra spelare – Anton Nygren, Filip Hägglund, Erik Holm och Karl Östberg – från klubbens U17-lag har lyfts upp och belönats med A-kontrakt.

Artikelbild

| Emil Engqvist är den senaste att lämna.

Martin Silva vet hur det är att tidigt ta steget från att vara framträdande i juniorlaget till att bli en i mängden i ett seniorlag. 2011 var det han som lyftes upp i A-truppen under dåvarande tränaren Milan Kuzeljevic. Helt plötsligt delade han som omklädningsrum med gubbar som Joakim Lindgren och Mikael Åskoogh.

Nu är han lagets näst äldsta spelare med sina snart 24 år – förutsatt att föreningen kommer överens om en förlängning med Kevin Wickman.

Artikelbild

| Villiam Dahlström stannar i Gute och är en av alla som förväntas dra ett tyngre lass i år.

– Det går snabbt. Jag var yngst i typ sex år och nu är jag nästan äldst, säger han och skrattar till.

– Nu när jag tillhör de äldsta så får jag en annan roll. Jag försöker alltid att prata med juniorer och ta hand om dom. Sedan skiljer junior- och seniorfotbollen en hel det och det är lika bra att ta tag i det direkt, fortsätter han.

Artikelbild

| Zeb Wiman.

Själv är han imponerad av den uppflyttade kvartetten så här långt.

– Dom är duktiga. Det går aldrig att gå in i en säsong och säga att en junior ska ta en startplats, sedan kanske det blir så men det är svårt att bedöma. Klart är att alla fyra förbättrat kvalitén på våra träningar och det är ett bra betyg som nyuppflyttade juniorer.

Artikelbild

Martin Silva personligen har längtat efter den här försäsongen. 2017 slet han av korsbandet och var tillbaka först i somras.

– För ett år sedan var det riktigt tungt. Jag körde dubbla pass på gymmet och med fokus på att överleva som spelare samtidigt som de andra tränade fotboll. När jag kom tillbaka var det frustrerande eftersom jag inte kom upp i min nivå. Det gick långsamt och snabbheten har alltid varit lite av min grej. Nu känner jag att kroppen lyssnar och jag har fått tillbaka lite av rycket och känner mig som ett barn när det är fotbollsträning.

Bortsett från en kort sejour i Sleipner har han varit moderklubben trogen under alla år. Och trots att tiden i Norrköping inte sportsligt blev någon succé ångrar han den inte.

– Jag mognade och efter den tiden bytte jag fokus. När jag var 17-19 år kunde jag nästan vara glad om jag gjort mål även om vi tappat poäng. I dag är mentalitet en helt annan. Självklart vill jag fortfarande att det ska gå bra för mig, men viktigast är att vinna matcher.

För att komma så väl förberedda inför säsongen som möjligt har man valt tuffa till fysträningen.

– Jag vill ha fysiskt starka spelare som orkar ta en fight och då behöver det göra lite ont så man får jobba med huvudet och känna att ”klarar jag det här, klarar jag allt”, säger Mikael Waktel.

Johnnie Björklund, med bakgrund i ishockeyn har kommit in och kör stenhårt med laget på måndagar i Solbergaskolans gymnastiksal.

Martin Silva välkomnar den tuffare träningen:

– Det ska vara grisigt och så här hård träning har vi inte haft sedan vi hade Ulf Stillman. De senaste åren har det varit för klent.

Spelaromsättningen på senare år har blivit en snackis och det är därför klubben nu byter strategi.

– Jag har ju varit på båda sidor som de som lämnat och jag förstår att man vill testa. Jag behövde själv se något nytt för att känna mig lugn med att vara här. Samtidigt är det förstås tråkigt. Spelare som Micke Rynell och Macke Nobell går inte att ersätta. Rynell hade en stor roll som ledare och även om han var skadad mycket i fjol så föregick han med gott exempel och är en bra person att ha i laget. Nobell är också ett stort tapp och är en spelare vi troligen aldrig kunnat värva om det inte var för att han kom härifrån, säger Martin Silva.

Fortfarande finns det flera tomma platser att fylla om Gute ska undvika att hamna i en nedflyttningsstrid.

– Samtidigt kan vi inte stå och falla med att några äldre spelare väljer att stiga av. Nu får andra kliva fram istället, säger Mikael Waktel.

Bortsett från de befordrade juniorerna är Viktor Walldén från allsvenska Örebro SK:s organisation det enda nyförvärvet.

– En central spelare som kan spela på fler positioner. Viktor är en bra höghastighetslöpare åt båda håll. Och passningsskicklig. Sånt gillar man ju, säger Mikael Waktel.

– Men visst, vi är fortfarande tunna och truppen är fortfarande inte färdig. Men vi är vad vi är och det är inte så mycket glamour.

Gute kör ett extrainsatt lördagspass på den nylagda konstgräsmattan vid Wisbygymnasiet för att syna Albert Johansson som gjort 30 mål för Hultsfred i Smålandsfyran.

Han är tänkt som en ersättare till Marcus Nobell efter att ha öst in 30 mål i smålandsfyran.

Vid sidan av planen står Henrik Ramberg och drar en barnvagn fram och tillbaka. Han är en av de som jobbar med spelarrekryteringar i Gute. Nu är han på plats för att kika på provspelaren.

Henrik Ramberg klargör att målvakt, ytterback och forward är de positioner man arbetar mest intensivt med och fler spelarbesök är planerade.

Albert Johansson gör ett bra provspel och får ett kontraktsförslag av klubben, men väljer dagen efter att tacka ja till spel med Eneby i division 3.

Sedan tidigare har Gute också fått nej av spelare som Marcus Kettler och Fredrik Johansson.

Henrik Ramberg konstaterar att öns geografiska läge försvårar rtekryteringsarbetet:

– Vi har säkert varit i kontakt med 50 spelare. På andra ställen i Sverige kan du ofta byta klubb, men ändå behålla ditt jobb och bo kvar i din lägenhet. Det går inte här utan vi behöver kanske ordna både jobb och lägenhet.

Redan helgen efter kommer finska ytterbacken Niilo Hautala och målvakten Eric Lönn på besök och i sista stund får de sällskap av två lycksökande fransmän. Mittfältaren Namory Touré och anfallaren Hanse Kelly Naounou har provtränat med en del klubbar och Gute fick frågan om man var intresserat.

– Vi brukar scouta våra provspelare mer noggrant på förhand, men när den här chansen dök uppe ville vi testa, säger Fredrik Karlsson i Gutes sportgrupp på telefon dagen efter provspelet.

– Vad det gäller Eric och Niilo så var känslan efteråt att intresset var ömsesidigt, fortsätter han.

Innan träningen drar igång den här torsdagen ber Emil Engqvist om ordet och förklarar att han kommer att skriva på för Sandviken. Provspelet med Sandviken någon vecka tidigare resulterade i ett kontraktsförslag.

Det blir ingen succé för chansningen med fransmännen utan Gute tackar nej, men väljer istället att gå vidare med både Eric Lönn och Niilo Hautala.

Gute hoppas få klart med någon av dem redan den här veckan.

Vad det gäller forward så letar man vidare.

Från förra säsongens premiärelva har hälften av spelarna lämnat och första träningsmatchen är bara en månad bort.

– Truppen börjar ta form och skulle vi haft match imorgon så hade vi kunnat spela, säger Fredrik Karlsson i Gutes sportgrupp.