Bert har varit engagerad i idrott i 60 år och de senaste 40 åren med motorsport, då framförallt rally och de senaste sju åren med AN-trofén.

Men nu är lite av motivationen och orken slut, nu vill de att yngre ska ta över.

– Jag är 70 år så det kan vara dags att varva ner lite, men vi är oerhört tacksamma för de här åren med AN-trofén, vi har fått så mycket tillbaka och stämningen i gruppen har varit väldigt bra, vilket gjort att det varit väldigt lätt och roligt att arrangera, säger Bert.

Artikelbild

| Birgitta kommer att fortsätta med kioskbiten i AN-trofén och Bert kommer att vara i bakgrunden.

Men någon gång måste det ta slut och nu kände de att det var dags.

– Vi har arrangerat 38 tävlingar sen starten 2012, med hjälp av många duktiga funktionärer. I början hade vi sju deltävlingar per år, sen sex och nu är vi nere i fem. Men 2019 blir det tre eftersom det även ska köras några minirally på ön, säger Bert Norrby.

Bert vill att de yngre nu tar över och så blir det, det blir tre deltävlingar i AN-trofén nästa år, så tävlingen kommer att leva vidare, men då med nya ansvariga.

– Jag kommer att finnas med i bakgrunden det första året, sen får vi se hur det blir, jag vet inte om man kan hålla sig ifrån det, säger han och skrattar.

Artikelbild

| Förra året blev de nominerade på Idrottsgalan för Årets prestation, en nominering de är väldigt stolta över.

Och fortsätter:

– Birgitta kommer att fortsätta sköta kioskdelen som tidigare, men det är själva tävlingsledningsbiten jag vill slippa.

Artikelbild

Sonen Andreas Norrby var framgångsrik i rally och vann flera cuper både här på Gotland och fastlandet.

– Vi åkte mycket på fastlandet då, nästan varje helg under sommarhalvåret och där såg vi en del sprinttävlingar och tyckte att vi skulle testa det hemma också, säger Bert.

Men de hann aldrig arrangera någon sprinttävling tillsammans, 2011 dog Andreas.

– Vi ville hedra honom med den här sprinten, AN-trofén. Och det är helt otroligt vad rallyt växt på Gotland. Då såg jag någon liknande tävling i Ar, det var åtta startande och rallysporten var på väg att dö ut, tror att det fanns tio aktiva då. Sen har intresset växt och nu har vi närmare 60 startande i sprinten, säger han.

Många framskjutna placeringar av gotlänningar såsom SM-medaljer och även duktiga funktionärer har gjort att Gotland hamnat på rallykartan.

– Jag har varit runt på SM i 40 år och de första 30 åren fanns det inte en gotlänning som var i närheten av någon medalj. När sen Johan Holmberg tog sin första SM-medalj, ett SM-brons så hörde man ”passa nu på att gotta er, det lär dröja innan det blir någon ny SM-medalj till Gotland”, säger han.

Men vi vet hur det blev, det har blivit flera SM-medaljer allt från den ädlaste guldet till brons.

För Bert har det inte bara varit motorsport när han var yngre så var det både hockey och fotboll som tog mycket tid, sen blev det mer och mer motorsport och då först folkrace.

– Man är väl en idrottsnarkoman. Jag var inte med i den första folkracetävlingen 1983, men på hösten samma år körde jag. Det blev två-tre år, sen blev det rally i stället, säger han.

Att det är skillnad på folkrace och rally är ingen nyhet.

– I folkrace kan du ju skylla på andra om du kör av, men i rally är det bara du själv, då kan du inte skylla på någon, säger han med ett skratt.

Nu lär Bert och Birgitta få lite mer tid över till annat och då framförallt resor.

– Vi gillar att resa, sen kommer vi att lägga fokus och stötta Birgittas barnbarn, Emil och Erik som kör folkrace, så lite motorsport blir det ändå, säger Bert Norrby och avslutar med ett stort leende.