– Stångaspelen är en otrolig kulturaktivitet, folkfest och en härlig samlingsplats. Här bjuds det på idrotter och kultur, som inte finns någon annanstans i Sverige längre. Gammalgutniska spel är ju unika i världen, berättar Mikael Nilsson, ordförande i Föreningen Gutnisk Idrott.

Under fem intensiva dagar tävlas det i varpa, pärk och gutnisk femkamp på Stangmalmen i Stånga. I femkampen ingår ”ränne ei kämp”, (löpning), ”haugstikel”, (höjdhopp), ”längdkast me varpo” (längdkast med varpa), ” störte stangg” (stångstörtning) och ryggkast.

I år äger Stångaspelen rum mellan den 11 till 15 juli, och precis som vanligt börjar tävlingarna med omkring 550 pärkmatcher, som avlöper varandra, där mästarklasserna tävlar under helgen, tillsammans med varpan och femkampen.

– Vi skulle kunna göra de gutniska lekarna helt obegripliga, men vi har bestämt oss för att göra det omvända. Vi försöker prata ett enkelt språk, där vi har bra information för de som vill komma och titta och behöver ha lite guidning.

Stångaspelen har pågått sedan 1924, till en början bara under en dag, men nu krävs det hela fem dagar för att avverka de gutniska tävlingarna, med drygt 2000 deltagare.

– Vår nyhet i år är att vi inte gjort någon förändring. Vi kommer att göra precis samma sak som vi gjort sedan 1924, det har onekligen varit ett vinnande koncept, berättar Mikael Nilsson, med ett stort skratt.

Men det är inte riktigt sant, säger Mikael Nilsson i nästa andetag. Bakom kulisserna pågår ständiga förändringsarbeten med bland annat digitalisering. För den som inte kan vara på plats i Stånga, men som ändå är nyfiken på gutniska idrotter, kan titta på tävlingarna via en webbsänd länk

– Vi kommer att länka på olika sätt så att det ska vara lätt att titta på oss, bland annat på Helagotland.se, berättar Mikael Nilsson.