25-åringen var med när Brynäs tog SM-guld 2012 och gör alltid ett hästjobb i defensiven. Men att just han av alla skulle avgöra kvartsfinal två var det knappt spelbara odds på.

Simon Bertilsson SHL-debuterade säsongen 2008-2009 och hade fram tills i höst gjort ett eller noll mål i seriespelet per säsong.

I den här upplagan av grundserien blev det dubbelt upp, mål mot Rögle i november och mot Örebro i februari. Och så nu ett tredje i kvartsfinal nummer två, efter att Linköpingsbacken Kristian Näkyvä tappat pucken och skyttekungen Kevin Clark snappat upp den:

Jag ropar på Kevin att han ska skjuta själv men han ser mig och lägger bak pucken, sedan försöker jag bara träffa mål och det gör jag turligt den här gången, säger Bertilsson med ett leende.

Skönt mål

TT: Ni hade tappat ledningen och matchen i andra, känslan när du vände tillbaka i början av tredje?

Det var ju ett viktigt mål så det var skönt att den gick in. Och turligt nog har de mål jag har gjort varit avgörande så det är väl bara fortsätta göra mål eftersom de är så viktigaâ¦

Men det var som sagt inte bara Simon Bertilsson som lyckades göra sitt första slutspelsmål i karriären.

Brynäs samtliga tre målskyttar gjorde detsamma.

Först ut, Linus Ölund, som öppnade målskyttet i Gavlerinken i början av andra perioden med en riktigt fräckis.

19-åringen stod snett bakom målet och vallade i sin andra slutspelsmatch i karriären in pucken via Linköpingsforwarden Niklas Fogström och förbi helt ställde Marcus Högberg.

Kanonkvittering

Backen Jonathan Pudas var sedan spelare nummer två att få in sitt första slutspelsmål i karriären.

Linköping - som visade upp en helt annan bestämdhet i såväl passningsspel som skytte i den här matchen - hade i det läget vänt och tagit ett litet grepp om matchen i mitten av andra perioden.

Men den 23-årige Brynäsbacken Pudas - som är inne i sitt livs första SM-kvartsfinal - kvitterade 3.28 in i tredje perioden till 2-2 med en rejäl kanon.

Sedan kom då Bertilssons segermål som innebär att Brynäs nu står på 2-0 i matcher när kvartsfinal tre tar vid på onsdag i Linköping.