Efter tre raka segrar, varav två mot Mark, väntade topplaget Alvik för formstarka Visby Ladies. I potten i sista hemmamatchen före juluppehållet låg Alviks tredjeplats.

Rysarkonceptet var upplagt.

Det blev också en rysare över fyra akter. Som avgjordes i absoluta slutsekunden med Alvik som vinnare med 63–62. Bittert för Ladies.

Artikelbild

– Verkligen! Väldigt, väldigt, väldigt bittert, betonar Johanna Wolde.

Men det var en svängig rysare som kunde ha slutat med hemmaseger också.

– Vi skulle ha haft det i dag, det skulle vi. Vi är bra och jag tycker att vi är underskattade, fortsätter Wolde.

Men det håller inte Alviks legendariska coach med om. JurgitaKausaite var inställd på en rejäl drabbning.

Artikelbild

– Visby är ett väldigt bra lag och det visste vi. Inte minst på deras hemmaplan, säger Kausaite.

Men i slutänden var ändå gästerna vassast. Om än med absolut minsta marginal.

Artikelbild

Efter att Ladies hade återtagit ledningen i matchens mitt, vände Alvik upp och tog en knapp ledning i slutet av fjärdeperioden. Främsta orsak onekligen Martina Stålvants långskytte. Hennes slutliga trepoängare blev avgörande.

– Ja, hon visade verkligen heder med sin insats i dag.

Artikelbild

Men Ladies skytte lämnade en del att önska. Talande nog var det också det som slutligen fällde avgörandet.

Med endast en sekund kvar vid ställningen 62–63, gick Brandy Montgomery på en inside-tvåa. Men bollen snurrade ur korgen och hemmaförlusten var ett faktum efter en svängig och inte speciellt välspelad tillställning.

Hemmalaget fick en bra start. Inte minst Regina Palusna, som inledde starkt under gästkorgen. I drygt fyra minuter. Sedan satte Alvik åtta raka poäng, spelade ett aggressivt försvar och ryckte. Första periodvilan var välförtjänta 18–8 i gästernas favör.

Samtidigt var utdelningen för Ladies två främsta storskyttar, Brandy Montgomery och NiciGilday, obefintlig de första tio minuterna. Det dröjde till 15:e minuten innan Montgomery kämpade in sin första tvåpoängare till ställningen 17–22. För Gilday dröjde det ytterligare ett par minuter innan hon satte en hopptvåa till 19–25.

Spelet satt inte. Men kontakten vägrade Ladies att släppa.

Framför allt tack vare tre trepoängsskyttar. Först Johanna Wolde, som kom in och sänkte två långskott, Felicia Ponturo som satte en och RashidaTimbilla som avslutade andraperioden med en buzzerbeater av det svettigare slaget: bara någon meter in på offensiv planhalva gjorde hon 28–33.

Det var exakt den kicken som hemmalaget behövde.

Efter halvtidsvilan var det betydligt bättre energi och även om skärpan fortfarande saknades vände Ladies på steken och gick ut till fjärdeperioden med fyra poängs försprång.

Men i slutänden var Alvik ändå en poäng före. Rysaren inför entusiastisk storpublik var inget som kunde trösta Ladies. Och Woldes tre starka treor räckte inte heller.

– Ändå kändes det som att vi skulle ta det, säger hon.