För den som följt Stellan Carlsson och Piteå är det inte någon större hemlighet bakom den galna starten i Damallsvenskan. Den som sett Piteå IF spela kan ana vad som ligger till grund för framgången: Hårt och envetet arbete från första till sista minut.

– Det finns en sekvens i vår match mot Linköping FC som är talande. När vi kvitterat (i den 73:e matchminuten) springer en våra spelare ner och hämtar bollen hos dem för att få igång spelet snabbare. Ingen tanke på att nöja sig med oavgjort, vi skulle slå svenska mästarna på bortaplan, säger Stellan Carlsson.

När Cecilia Edlund satte 2–1-målet i den tredje tilläggsminuten i bortamötet i Linköping fullbordades vändningen.

Artikelbild

| Piteå besegrade svenska mästarna Linköpings FC i senaste omgången.

Piteå IF har tidigare haft perioder under säsongerna där de varit så här svårslagna, men i år har de lyckats vara det från start. Så vad är förklaringen?

– Vi har ett antal spelare som har varit med alla de här åren. Kulturbärare som står för Piteandan, som innebär bra laganda och vilja, säger Stellan Carlsson.

I helgen är det toppmöte i Damallsvenskan. Piteå IF tar emot FC Rosengård i en match som spelas i Kiruna, 38 mil från klubbens hemort.

För ”sörlänningar” kan avstånden uppe i norr vara häpnadsväckande. Men att driva en elitklubb Norr­botten kräver tänkande utanför den färdigritade boxen.

LKAB och Sparbanken nord betalar välbehövda sponsorpengar för matchen, Piteå IF och Kiruna FF är samarbetsklubbar.

”Vårt ekonomiska läge är fortfarande jättetufft, men jag tror vi kommer att klara det i år”, säger PIF-styrelseledamoten Håkan Linneruth, till Piteå-tidningen.

Föreningen har visat att det går att ha ett topplag på en liten ort, det bor lite över 23 000 personer i Piteå.

På Gotland minns de flesta Stellan Carlsson som FC Gutes tränare när laget spelade i division 1. Den nuvarande tränaren, Mikael Waktel var assisterande.

– Jag har fortfarande kontakt med ett antal personer på ön. Det glädjer mig att det går bra för Gute nu, säger Stellan Carlsson.

Under upptakten till den här säsongen kom beskedet att tränaren inte skulle leda Piteå IF och tog en timeout på obestämd tid. En trist nyhet, men orsakerna var värst för tränaren själv.

– Det handlar om sjukdom inom familjen, men det där att jag inte skulle leda laget stämde inte riktigt. Jag har varit med hela året, säger Stellan Carlsson.

Så här långt har det vunnit allt. Fortsätter de på det sättet så kommer de överraska alla med ett SM-guld i höst.