"Grymt kul. Man får verkligen utmana sig själv, det gav både puls och adrenalinpåslag", säger Jennie Olofsson, som gjorde sin premiärspaning.

Gundemar Lindahl är instruktör och styrelsemedlem i Visby Klätterklubb. Han håller i nybörjarkurser och mer avancerade utbildningar – samt var Sportspanarnas lodräta lots när de testade en ny sport. Han började klättra när han för fem år sedan flyttade till Gotland, ett av Sveriges plattaste län.

– Men Gotland har fina klinter att bjuda på, säger han. Även om den porösa kalkstenen kan vara lite riskabel, det blir lite annat med granit som finns på fastlandet, säger han.

Artikelbild

| Jennie Olofsson i Spanarna tyckte klättring var "grymt kul".

I silon på holmen i Visby hamn tillbringar Visby Klätterklubb sin vinterfas av uppbyggnad och träning innan säsongen öppnar dörren till klippor och klintar. Här finns en 16 meter hög repvägg samt flera väggar för friklättring, så kallad bouldering.

– Inomhussäsongen är en träningsfas, men det har mer och mer blivit en inomhussport, det finns de som bara klättrar inomhus, säger Gundemar.

Sportspanarna gjorde som de alltid gör – aldrig tveka. Efter en genomgång av säkerhetsåtgärder och grunderna i klätterteknik bar det av uppåt väggarna.

– Roligt men också läskigt. Jag visste inte att jag var lite höjdrädd, säger Robert Söderlund.

Artikelbild

Med en cocktail av adrenalin och mjölksyra pumpande i blodet gav sig Sportspanarna av på klättring efter klättring. Svettdrivande och muskelmattande.

– Klättring går ut på att lösa problem som tar dig vidare mot toppen. Det är väldigt individuellt, alla har olika förutsättningar och hittar sina egna kreativa vägar. Men det är också en väldigt social sport, säger Gundemar Lindahl.

Artikelbild

Klättring är ingen ensamsport även om du är ensam på väggen. Två eller flera är modellen, särskilt längs den höga klätterväggen behövs alltid någon som säkrar. De lägre boulderingväggarna funkar att testa ensam.

– Det krävs mycket tillit och kommunikation, säger Emelie Andersson.

Artikelbild

Allt fler har hittat till Visby Klätterklubb vars medlemsantal ökar. Vid senaste årsmötet räknade man in 234 medlemmar, en historiskt hög siffra för klubben.

– Intresset för klättersport har blivit stor, den har fått mer uppmärksamhet i media och jag tror folk gillar att kombinera en fysisk aktivitet med att vara ute i naturen, säger Gundemar och lägger till att såväl treåringar som 70-åriga herrar varit hos klubben och klättrat.

Artikelbild

Vad säger du om spanarna?

– De var jätteduktiga, de var modiga. Det är lätt att bli skrämd och osäker på höjden, alla selar och rep…men det går över, säger Gundemar med ett litet leende.

Artikelbild

sport@gotlandsmedia.se