Sportspanarna blev utmanade in på bara skinnet när de letade fram badkläder och hoppade i poolen i Korpens bassäng i Visby. Aqua Core på programmet tillsammans med en grupp rutinerade vattengympare under ledning av Susanne Wihlborg. Från bassängkanten drev hon ett pass cirkelträning som utmanade spanarnas kondition och koordination.

– Jag var förvånad över att det var så jobbigt, att det kunde bli så tungt i vattnet, säger Emelie Andersson.

Alla kan vara med, gammal eller ung, kvinna eller man – personliga förutsättningar avgör insatsen och enda måttstocken är du. Och enda tävlingen är den egna kampen mot mjölksyra i vågskvalpet.

Artikelbild

| Susanne Wihlborg leder Aqua Core i Korpens bassäng.

Sportspanarna gav träningsformen toppbetyg i kategorin folkhälsa.

– Alla kan träna, det är väldigt skonsamt, säger Sofie Knutas.

Synskadad eller reumatisk är heller inget hinder – i vatten blir prestationen möjlig i ett vått tillstånd av viktlöshet. Vattnets terapeutiska effekt för inre organ får inte underskattas.

Korpen Gotland är en motionsförening med en värdegrund som springer ur gemenskap, glädje och att alla är välkomna. Cirka 1 300 personer hittar varje vecka till bassängen, den yngsta är 3 år, mest seniora är 98.

Artikelbild

Man erbjuder även träning i en liten gymnastiksal, yoga, kettlebell, core, funktionell cirkelträning och seniorträning går att hitta i utbudet.

Marie Flodman, verksamhetschef Korpen Gotland säger:

Artikelbild

– Vi märker att människor uppskattar våra träningsformer, vi har flera olika sätt att träna. Jag tror alla kan hitta något som passar.

Har ert träningsinnehåll förändrats genom åren?

Artikelbild

– Vi tar in nya koncept när det behövs, vi har inga begränsningar på det sättet. Vi försöker följa utveckling, behov och trender i samhället.

Vad är populärast?

Artikelbild

– Vattenträning. Passen med stationsträning är populärast.

Korpen Gotland finns i Visby, Hemse och Slite och Marie Flodman säger att antalet medlemmar går upp. Ökad tillgänglighet med fler träningstider och ett bemannat kansli har bidragit till att skapa en uppskattad mötesplats.

Artikelbild

Individuell träning med gemenskap verkar vara nyckeln till bland annat vattenträningens popularitet.

– Det här var snällt mot kroppen men ändå otroligt ansträngande, säger Emelie Edwardson.

Artikelbild

Roger Björkman