Sporten Kendo tog spanarna till en tidigare outforskad plats.

– De gamla fäktmästarna kan dra dig ur komfortzonen så du är så trött att du nästan tappar förståndet. Då drar de dig ännu lite längre ut, säger Krister Dahlström, grundare av Kenseikan Visby Kendoklubb

Samurajernas stridskonst Kendo har hårda regler, inget trams. Ramar och ritualer, tydlighet som skapar trygghet. Låter som något alla behöver och skulle må bra av. Men är det en sport för alla?

Artikelbild

| Marie Söderberg får lära sig av Krister Dahlström hur man tar på sig utrustningen.

– Ja, utom för de bensköra. De riskerar att skada sig på riktigt trots att vi har bra skydd. Kraftig artros är heller inte bra, men vi anpassar träningen beroende på hälsostatus, säger Krister Dahlström.

Sportspanarnas gjorde en tidsresa och fick årets genomkörare av Kenseikan Visby Kendoklubb.

– Väldigt annorlunda och kul. Jag gillade de meditativa inslagen, säger Marie Söderberg.

Uppvärmning först, löpning sjungandes ramsor, stretchövningar, några lite mer krävande konditionsmoment, övningar för fotarbetet, glidsteg och attacksteg.

Artikelbild

– Tuff uppvärmning, träning för stämbanden också, säger spanaren Eva Sandin. Det här är en pulshöjare med mycket adrenalin, väldigt roligt att prova något jag inte sett så mycket av.

Spanarna fick prova olika typer av hugg mot partner, försvar, sätta på sig rustningen – och sist fight!

Artikelbild

Lite slarvigt, kan vi säga att kendo är fäktning på japanska?

– Egentligen är det inte så slarvigt, men Kendo är mycket mer än ren fäktning. Kendo kräver en etikett och disciplin som hänger ihop med samurajernas förberedelse inför strid, säger Krister Dahlström.

Han är 48 år och har tränat Kendo i snart 30. Han har i Japan tränat med de bästa.

– Jag vägrade gradera mig i början, men insåg när jag skulle starta klubben att vi behövde en graderad tränare, säger han. Varje grad har ett eget mål för individen att uppnå, men det syns inte eftersom Kendo inte har bälten.

Har du haft nytta av ritualerna i ditt liv?

– Absolut, jag var mobbad som ung och det här gav mig ett fokus och ett sätt att komma bort från en stressad situation. Samma gäller mitt gitarrspel, inför uppträdanden letar efter triggers jag har inbyggda tack vare kendon.

För er som inte vet – Krister Dahlström är även en skicklig klassisk gitarrist som uppträder runt om i världen och har gett ut skivor.

Emelie Edwardson, sportspanare:

– Roligt, ansträngande och lärorikt. Jag gillar att sporten har en historia man för vidare.