KRÖNIKA VECKANS TRAV

De från Gotland utflyttade Usain Henna och Super Nice fortsätter att gräva guld i Frankrike. Den förstnämnda lämnade Sigvard Hyllsjö och Burs i början av sommaren efter att ha fått värma upp i några lopp på Skrubbs. Sedan dess har han hunnit starta fyra gånger i Jörgen Westholms regi med resultatet tre segrar och en andraplats, vilket har inbringat hela 600 000 kronor i runda slängar. Tre av starterna har gjorts i Frankrike och så sent som i lördags vann han i Cagnes sur Mer på den franska sydkusten. Super Nice har varit i samma land sedan i vintras och har där på nio starter tjänat nästan en hel miljon. Han i sin tur blev tvåa i söndags i Beaumont de Lomagne, i närheten av Toulouse. Bägge dessa herrar hör till den kategori hästar som nog, trots alla dyra tränaravgifter, veterinära dito, resor och annat, gått plus för sina ägare tack vare de över två miljoner de har tjänat vardera. Som kuriosa kan nämnas att Usain Henna även har hunnit med att bli pappa mitt i allt jobbande och resande. En liten hingstunge har under denna heta sommar fått se dagens ljus, säkert till familjen Hyllsjös stora glädje.

Svenskt Travderby stundar, både för stora och små, men det är något som fattas. Inte ett enda gotlandstränat russ representerar nämligen just Gotland i Ponnytravderbyt. Tiden då vi dominerade detta lopp, bland annat med fem raka segrar för några år sedan, tycks vara förbi. Hur ser det egentligen ut på unghästfronten bland ponnytravtränarna där ute? Efter att ha fluktat i statistiken kan vi konstatera att endast två stycken 3-åriga russ har startat i år, fyra 4-åringar och en (!) 5-åring. Nu betyder inte det att öns ponnytravsutövare är dåliga, absolut inte.

Tvärtom faktiskt då man i resultatlistorna från den gångna helgens tävlingar på Solvalla hittar både vinnare och andraplatsknipare härifrån.

Bland annat så segrade Vilja, ett 8-årigt sto som fram till för ett par månader sedan inte hade startat en enda gång i sitt redan ganska långa liv. Så vi som nu har hästar vilka ännu inte kommit upp i nämnda herrar Super Nice och Usain Hennas klass och som dessutom kanske går och väntar på vårt egna egentliga genombrott inom en sport av något slag, behöver nog inte kasta in handdukarna riktigt ännu.

Tack Vilja för du inger hopp!