GÄSTKRÖNIKA GT-SPORTEN Är anfall bästa försvar? Det beror på vem du frågar, och det finns olika sätt att se på det.

Det råder en sorts elitism över att fokusera på försvarsspel i dagens idrott, och det lag vars största prioritet inte är att släppa in poäng eller mål anses ofta vara fega eller destruktiva, men jag vet inte om jag håller med.

Det är klart att det är roligare att titta på en match som slutar 4–3 än en match som slutar 1–0, men någon form av rolighetsskala kan ju inte vara viktigare än chanserna att vinna matchen såvida man inte är neutral åskådare.

Eller hade svenska folket föredragit att det blev fem mål per match i kvalmatcherna mot Italien, och därmed riskerat att inte ta oss vidare, snarare än att Janne Anderssons gubbar satsade på att hålla nollan över två matcher före att göra mål?

Man kan argumentera för att det är mycket svårare att ge ett lag, oavsett sport, defensiv stabilitet än det är att ge ett sprudlande anfall då stabilitet oftast bygger på tålamod, riskminimeringar, få chanstagningar och taktik före kreativitet medans anfall ofta bygger på motsatsen där kreativitet, nya lösningar och det oväntade ofta löser många problem.

I basket har en spelare i snitt bollen färre än två minuter per match, och i fotboll under en minut i snitt, det betyder alltså att 95 procent av tiden i basket så har du inte bollen och 99 procent av tiden i fotboll har du inte bollen, ändå utgår den mesta träningen utifrån vad du gör när du har bollen. Inte vad du gör när du inte har bollen.

Anfall är förhållandevis lätt att träna eftersom du själv har taktpinnen och kan bestämma vad som händer härnäst men i försvar så måste du anpassa dig efter motståndaren i större utsträckning och målet är att styra motspelaren dit du vill snarare än att själv kunna styra spelet, men du har större nytta av ett effektivt försvarsspel över 40 eller 90 minuter än du har av bra dribblingsförmåga.

Den gamla italienska AC Milan-backen Paolo Maldini sade att om han var tvungen att göra en tackling så har han redan gjort ett misstag, och för mig handlar inte försvar om spektakulära tacklingar, blockade skott, steals eller vad det nu kan vara.

Om du vet att din motståndare bara kan attackera på sin höger och efter en spelad match så har den spelaren enbart avslut med sin vänster även om det är många avslut så har du gjort en bättre match än om du gjort många sista sekunden-ingripanden som förhindrat mål eller poäng.

Bra anfall vinner dig matcher, bra försvar vinner dig titlar.