KARLSSONS KRÖNIKA Alexander Brinkmann fick sparken av Endre på måndagen.Och inte på grund av sportsliga resultat.Snarare är det på grund av spelartruppen har haft svårt att ta till sig Alexander Brinkmanns ledarskap.Detta har sedan krackelerat och enligt mina uppgifter har det gått så långt att spelarna krävt ett nytt ledarskap och att detta ska ha fått sportkommittén att agera.

Svaren från sportkommittén är luddiga och öppnar bara för fri tolkning. Själv vill Brinkmann inte kommentera skälen utan hänvisar till föreningen:

Exakt vad i Brinkmanns ledarskap som kritiseras kommer jag inte att spekulera i, men om gruppen tappat förtroendet för sin tränare ser jag ingen fortsättning på det.

Vad jag däremot kan jag kommentera är det sportsliga resultatet under Brinkmanns ledning som varit ändå helt okej och då särskilt de första 2,5 åren.

Första säsongen jagades kvartsfinalsspöket bort och man nådde semifinal, sedan en stjärnflykt (Anna Jakobsson, Corin Rüttimann, Liisa Kokkonen och Malgorzata Kulczycka) och två raka kvartsfinaler mot Täby (2–3 och 0–3 i matcher).

I mitt tycke var andra säsongen höjdpunkten då ett uträknat Endre trots att man tappade sina några av sina främsta spelare genom tiderna ändå kunde pressa Täby till en femte och avgörande kvartsfinal.

Fjolårets säsong var bländade inledningsvis, men fick ett högst mediokert slut och även om Endre vunnit åtta av tolv matcher i år så har säsongen lämnat mer att önska. Lagmaskinen har hackat och jag tycker mig från läktaren ha saknat spelglädjen på många håll.

Däremot tror jag att avskedandet av Brinkmann mycket väl kan dela Endre IF som annars gjort sig känd för att stå familjärt enad.

Jag vet att Alexanders Brinkmanns arbete utanför A-truppen varit uppskattat och enligt vad jag hör har han gjort ett gediget arbete i att ta fram den klubbstrategi och spelarutvecklingsmodell för hela föreningen som gått under parollen ”Vägen till framgång” och som skulle mynna ut i en SM-final senast 2021.

Beslutet att sparka en tränare kontroversiellt eftersom det är första gången Endre tar ett så drastiskt beslut.

Att Tom Iversjö ersätter är naturligt. Han var ledig och har tränat klubben tidigare. Endre ville också behålla honom förra sejouren när Visby IBK kom och lockade med en heltidstjänst.

Ett erbjudande som Tom Iversjö inte kunde tacka nej till.

Min känsla då var lite: ”Hey, hold your horses, han är inte färdig i Endre”.

Så var känslan och Tom Iversjö tog aldrig Endre förbi en kvartsfinal. Det tror jag inte att han kommit över, men nu får han chansen att ställa saker och ting till rätta för den 3–5-förlusten mot Iksu i den avgörande SM-kvartsfinalen 2015.

Den har skavt länge nog.