GÄSTKRÖNIKA GT-SPORTEN Den första matchen i amerikansk fotboll som jag såg var för 13 år sedan, år 2005. En vän hade spelat in Super Bowl åt mig och efter skolan såg jag matchen på en VHS-kassett med halvtaskig kvalitet.

Bjässar på 150 kilo tampades i mitten av planen och OS-meriterade sprintstjärnor löpte längs med kanterna. Vid sidlinjen stod tränarna och med sina taktiska drag utkämpade de i sina huvuden en schackmatch.

Fast med mänskliga pjäser.

Jag var fast direkt.

USA är ett häftigt land. Det är inte nödvändigtvis ett så ”great” land, som många amerikaner själva gärna säger, men det är ett fascinerande sådant. Sida vid sida med den amerikanska drömmen existerar många mörka baksidor med arrogans, nationalism och rasism på andra sidan Atlanten.

Inte minst med den sittande presidenten Donald Trump.

Samtidigt finns det något fängslande i deras sätt att vara – i deras sätt att leva. Allt ska vara ju vara så stort där borta. Alla köpcentrum, hus och bilar.

Och inte minst Super Bowl.

Förra året lockade finalen 114 miljoner tittare bara i USA. Mer än en tredjedel av landets befolkning. Att visa tv-reklam under matchen kostade ungefär fem miljoner dollar och runt 1,25 miljarder (!!!) kycklingvingar åts under ”Super Bowl Sunday”, den närmast högtidsförklarade dagen.

De största artisterna uppträder i halvtid och under åren har U2, Prince, Michael Jackson, Madonna, Bruce Springsteen, Rolling Stones, Beyoncé och Paul McCartney gjort succé på scenen – för att nämna några. I år ska Justin Timberlake föreviga halvtidsshowen.

Självklart spelas matchen på bästa sändningstid i USA, vilket betyder mitt i natten här i Sverige.

Sen är det ju det där med maten också. Den är liksom en del av hela Super Bowl-upplevelsen. Hamburgare, pizza och gärna så mycket friterat som möjligt. Ju onyttigare desto bättre, brukar vara min inställning den här söndagen varje år. Förra året vaknade min sambo av att jag klockan två på natten stod och friterade lökringar. Och ost. Och pasta. Allt man kan komma över, mer eller mindre, får åka ner i fritösen.

För Super Bowl är mer än bara en match. Det är ett helt koncept. Det är hela USA – det bra som det dåliga – nedkokat i en enda natt.

Den där gången när jag såg min första match var det precis som nu Philadelphia Eagles och New England Patriots som möttes i Super Bowl. Den matchen spelades i soliga Florida och Patriots vann inför närmare 80 000 åskådare. Denna gång spelas matchen i ett isande Minnesota, och jag hoppas att utgången blir annorlunda.

Jag tror att Patriots vinner, superquarterbacken Tom Brady och mästartränaren Bill Belichick är helt enkelt för bra. Men jag hoppas att uppstickaren Eagles tar det. Svaret får vi natten till måndag.

Förhoppningsvis med en bit friterad mat i munnen.

Tack för ordet.