De visar hur lätt det svåra är

Foto:

SPORTKRÖNIKA (GT)2015-12-05 13:49
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Idag har vi varit ute på Kneippbyn och lekt lite basket med barnen."

Visby Ladies bjöd först 400 flyktingar till hemmamatchen mot Mark, i veckan var Tricia Oakes, Johanna Persson och Kajsa Carlsson förbi och spelade lite boll ute boendet vid sommarland.

Idrotten tar sig an det många finner så svårt med en imponerande lätthet. "Vi har redan ett gäng ensamkommande som är i basketverksamheten", sa klubbordföranden Johan Palmqvist.

Det ser likadant ut över hela landet. Idrottsrörelsen blir den första kontakten många får med Sverige. Jag brukar tänka på samhället som cirklar där de mest välfyllda grytorna finns längst in.

Att ta sig in mot mitten kräver ett sinne för navigation, att ha rätt sjökort med från början hjälper.

Det brukar heta att språket är nyckeln till att klara sig i Sverige. Jag har tänkt en del på vad som menas med det. Nästan alla förstår ju engelska och som om inte det skulle räcka så kan man ju knappast ses som en som hänger med om man inte begriper en rad småtramsiga anglicismer.

Det ligger i pipeline.

En intressant uppstart.

Kursen är ner fyra punkter.

Så låter det när prioriterade business to business-personer relaterar till omvärlden.

För mitt inre hör jag ett vrål från GT:s pensionerade nattchef och språkväktare Janne Hylander. – "Huuur faaaen startar man upp något!?" Men det är en annan historia.

Språket är en del i en sortering.

Vår hjärna använder sig av en slags snabbhantering som ofta ställer till det. Vill man ha en liter mjölk så så hoppar hjärnan direkt vidare till närmsta mataffärs öppettider. Rent logiskt vore att tänka på en mjölkgård.

Det är där språket kommer in. Det är avgörande när hjärnan snabbsorterar och sätter en etikett på människor.

Primala flockinstinkter styr gärna när stress slagit ut logiken. Ah! Stress! Hackordning. Alfa, omega och så trillar en kommentar som knäcker ur munnen.

Tro mig, bemötandet skiljer sig beroende på hur man talar.

I Svt:s "Köttberget checkar ut" beskriver Jan Guillou hur han gick till väga för att få motsträviga tjänstemän att utfärda nytt arbetstillstånd, något som han behövde som fransk medborgare.

Han använde "det iskalla sättet att tala, som svensk överklass", vilket han beskrev i ett målande exempel.

I tider när många kommer hit och hoppas ta sig in i samhället så vore det schysst att också lära ut detta lilla trick.

Ni som bara vill ge folk en ärlig chans, oavsett härkomst och grad pigment, kan ju tänka lite på det där med hur hjärnan funkar och stressa ner lite så blir nog allt lite bättre.