Trots att det är mitt på dagen en vardag är det liv och rörelse vid Svaidestugan i Follingbo. Parkeringen är nästan full, i spåren samsas nybörjare med rutinerade åkare och i värmestugan är kaminen tänd.

Bodil och Carl af Petersens passar på att åka så fort det kommer snö. Nu är de nyss hemkomna från en solsemester och har inte hunnit testa spåren.

– Det blir kanske en mil, vi får se hur föret är, säger hon.

Artikelbild

Uthyrning. Mikael Andersson hjälper Jesper Pettersson och Isabella Sundström att hitta rätt skidor. De gör som många gotlänningar tycks göra just nu, ägna ledig tid i skidspåret.

Det är Bodil som är den största skidälskaren av dem båda.

– Jag är norsk, så jag är frälst sedan gammalt, konstaterar hon.

Angela Hadestrand har dock inte lika mycket skidvana, det här är hennes andra gång på skidor.

– Det var svårt i början, men sedan fattade man. Fast jag ramlade några gånger, säger hon när hon tar en paus efter att ha avverkat den gula slingan på 2,5 kilometer.

Artikelbild

Skiddag. Angela Hadestrand och Jemma Landin åkte skidor tillsammans med sina skolkamrater från Montessori friskola Gotland. "Jag ska i alla fall ut igen. Det var kul", sa Jemma när hon tog en värmepaus.

Men kul var det och efter att ha värmt sig lite satsar hon och kompisarna på att avverka 5-kilometersspåret.

Tillsammans med de andra mellanstadieeleverna på Montessori friskola Gotland tillbringas skoldagen i det soliga vintervädret.

Artikelbild

Tobias Stuxberg, idrottslärare.

– Framför allt är det för att alla ska få testa på att åka, vissa har aldrig stått på ett par skidor. Dessutom får de vara i naturen under olika årstider, säger Tobias Stuxberg som är idrottslärare.

Han ser många fördelar med skidåkning på vintertid.

Artikelbild

Skidåkare. Bodil och Carl af Petersens.

– Den friska luften. Och det är jättebra konditionsträning och också koordination, att ha kontroll på kroppen, säger han.

I måndags, när skolorna började efter sportlovet, ringde Svaidestugans telefon upprepade gånger, berättar Mikael Andersson, som sköter anläggningen under vintersäsongen. Det är många skolklasser som vill hinna åka innan det blir barmark. Innan veckan är slut kommer han att ha tagit emot flera hundra elever.

Artikelbild

– Vi har fantastiskt mycket folk, säger han.

Under förra veckan var det hektiskt både i skidspåren och på skridskoisen.

– Det var längesedan vi hade ett sportlov med sånt här bra vinterväder, så det var fullt hela veckan. Vi har 70-80 par skidor och allt var uthyrt, säger Mikael Andersson och avslutar:

– Det är fantastiskt. Man tror inte att gotlänningarna är så sugna på skidåkning, men de är som bin kring en honungsburk.

Ida Söderdahl, som är skidansvarig på Intersport Bingers kvarn, märkte att det blev en rusning efter vintersportutrustning.

– I och med den här snön och att de var så snabba ute i stugorna med att fixa spår, så kom det verkligen jättemycket folk hit, säger hon och kan konstatera att det nu bara finns enstaka skidmodeller och storlekar kvar.

– Vi har inte fått jättemycket levererat i och med att det inte brukar bli så mycket snö på Gotland, säger hon.

Vid VOK-stugan, som haft konstsnö sedan början på året, märktes också en rejäl rush när snön föll.

– I söndags hyrde vi ut 338 par skidor. Och i lördags var det nästan lika mycket, men det gick runt så alla fick skidor, säger Ingrid Enekvist, medlem i VOK och en av de ideella som håller igång skidverksamheten.

De närmsta dagarna har flera skolklasser och grupper bokat skidpass.

– Det har varit ännu fler som har hört av sig, men då räcker pjäxor och skidor inte till, säger hon.

Trots att det under dagtid varit ett par plusgrader är skidspåren inte hotade än.

– Inte när det ligger såhär mycket snö, det är fortfarande kallt underifrån, säger Mikael Andersson, som håller tummarna för att nätterna fortsätter att vara kalla och att regnet håller sig borta.