Bara fem dagar efter hemkomsten från Rotterdam marathon, är det en sliten långdistansare som funderar som bäst över fortsättningen.

Av förklarliga skäl.

– Ja, det satte sig väldigt mycket i benen. Nu får vi se hur återhämtningen går, säger 37-åringen på telefon i torsdags kväll.

Artikelbild

| TESTER. I dagarna ska Grönwall göra det löptester som han behöver positiva svar på.

– Men jag ska springa nu i kväll så det är väl dags att dra igång igen.

Anledningen är inte bara att springa ur benen och kroppen. Hans 2.25.08 och en 28-plats totalt, bäst av samtliga svenskar i Holland, var även ett prydligt personbästa med cirka 1,5 minuter. men – det räckte inte till att säkra en plats i lagtruppen till sommaren friidrotts-EM. Det hade krävts 2.22 på de 4,2 milen.

Nu väntar därför ytterligare en uttagning, Hamburgs maraton redan nästa helg.

– Det blir tufft, det blir det. Att bara dra på ett till storlopp igen, ja, jag vet inte riktigt. Jag ska köra vissa nyckeltester nu, sedan får jag se utifrån vad de ger hur det blir, förklarar han.

De testerna körde Roma IF-löparen i går kväll. Kommande dagarna ska han sammanställa dem och framför allt – känna vad kroppen säger om en andra EM-kvalsatsning i Hamburg nästa söndag.

Men oavsett hur kroppen ännu känns efter Rotterdam, så lockar det.

– Visst, så är det. Hamburg är dessutom en rätt så platt bana där många har kunnat göra bra tider. Sedan är kvaltiden på 2.22 rätt hård satt. Jag hade kontakt med landslagsledningen direkt nu efter Rotterdam och var ju ändå bäste svensk. De är rätt så lyhörda men är också tydliga med att tiden som jag gjorde nu inte räcker för att komma med till EM, säger Fred Grönwall om utmaningen som han åtagit sig sedan han i höstas försvarade sin seger i Växjö marathon.

Samtidigt har han sin vana trogen med noggrann kontroll på sin löpning, gått igenom kilometertiderna från Rotterdam. Han snittid var 3.26 minuter per kilometer efter att ha startat de två första milen på i snitt 3.22. men de sista 1,5 milen tappade han till cirka 3.31 minuter per kilometer.

Det är de tidstopparna Fred Grönwall behöver kapa.

Gör han det så lyckas han pressa sig ytterligare närmare de stipulerade 2.22 som landslagsledningen har satt.

– Det är ju det som är frågan, men samtidigt så borde det gå, bara det är lite svalare väder så. Hade det varit lite mer normalt vårväder i Rotterdam, kanske bara tio plusgrader i stället för försommarvärme så hade jag nog kunnat ta kanske en och en halv minut bara där, säger han.

– Men det är bara en förklaring, ingen ursäkt eller så.

Säger han inför beslutet: Hamburg eller inte?

0498 20 24 13