Skidskytte är en idrott som har varit på stark frammarsch i södra Sverige de senaste åren, men med ett undantag. Gotland. Det hoppas Svenska skidskytteförbundet nu ändra på.
– Gotland är en vit fläck på den svenska skidskyttekartan. För sex-sju år sedan var hela Götaland en vit fläck i skidskyttet men tack vare goda insatser från förbundet, med föreningsutveckling och framtagandet av skidskytteluftgeväret som går att använda nästintill varsomhelst, så har vi nu över 25 aktiva föreningar i Götaland och det kommer till fler och fler. Nu vill vi nå ut även till Gotland, säger Jörgen Larsson som är konsulent vid Svenska skidskytteförbundet.
Denna helg tas ett första steg för att sudda ut den vita fläcken, då Jörgen Larsson tillsammans med en grupp skidskytteungdomar och ledare från region syd kommer till Gotland för ett träningsläger. I samband med lägret anordnas det möjlighet för gotländska ungdomar att prova på.
– Vi hoppas att gotlänningarna ska upptäcka hur spännande och kul det här är. Allt fler skidföreningar ser möjligheten att komplettera och därigenom attrahera fler ungdomar.
Så på lördag förmiddag med start klockan 10 finns möjlighet att komma på skidskytte vid Svaidestugan.
– Då blir det springskytte, barmarksversionen av skidskytte. Vi skjuter med skidskytteluftgevär på tio meters håll, men där svårighetsgraden är densamma som att skjuta på 50 meter med de tävlingsgevär som man ser på tv. Sedan springer man inte med gevären utan de ligger kvar på skjutplatsen.
Jörgen Larsson menar på att Gotland lämpar sig väl för skidskytte, med gott om skyttebanor och i övrigt fin träningsmiljö.
Dock är Gotland inte känt för att få några snömängder att tala om?
– Man kan tycka att snön är en väsentlig del av skidskyttet, och så är det ju, men det går faktiskt att träna väldigt bra med rullskidor även där det är snöfattigt. Det finns exempelvis SM i rullskidskytte. Det är lite skillnad på skidor och rullskidor, men man kan öva så skidlikt som möjligt på rullskidor. Jag ser stora möjligheter till att gotländska ungdomar ska kunna träna på samma sätt som till exempel de skånska och kunna bli duktiga, säger Jörgen Larsson.