Satsningen går under namnet Samsyn Gotland.

– Jag har förstått bland ledare att det här är ett problem. Barn och föräldrar vet inte hur de ska prioritera om de är med i flera föreningar och träningar och matcher krockar, säger Jan Christoffersson på Gotlands Idrottsförbund.

De förbund och föreningar som gått samman med den nya satsningen är Gotlands fotbollförbund, Gotlands innebandyförbund, Gotland ishockeyförbund, Visby basketbollklubb, VIF Gute handboll, Team Gotland volleyboll och Gotlands Idrottsförbund.

Artikelbild

Tillsammans har de skapat en gemensam digital kalender där klubbarna och förbunden lägger in matcher och läger och annat så att de inte ska behöva krocka. Dessutom har de satt upp kriterier för hur barnen, föräldrarna och ledarna ska prioritera NÄR arrangemang krockar. Exempelvis går aktivitet på regional nivå före aktivitet på distriktsnivå och slutspel går före match. I de fall det är svårt att prioritera har de sex idrotterna kommit överens om att " det är mycket olyckligt om ledaren försöker påverka den aktives beslut genom att säga att denna inte längre får delta i den ena eller andra idrotten".

Tanken med Samsyn Gotland är att de barn som idrottar ska kunna vänta längre upp i tonåren med att hårdsatsa på bara en idrott.

– Vi vet att det är många barn som ställd inför de här problemen, säger Jan Christoffersson.

För de barn som ännu inte börjat idrotta finns Sportis på flera ställen på ön. Där går föreningar samman för att barnen ska få pröva på olika idrotter.