Visby Romas årliga match för välgörenhet fyller tio år. I samband med fredagens match är det frivillig entré och intäkterna går till barnavdelningen på Visby lasarett.

I fjol kom 1745 personer för att se Sundsvall och totalt samlades det in 122 000 kronor.

I Nordamerika är det mer regel än undantag att proffsklubbar och spelare arbetar ideellt för välgörenhet och besöker barnsjukhus.

Artikelbild

– Det är enormt därborta och även bland collegelag och mindre föreningar. Det är lite förvånande att vi inte gör mer i Sverige och då tänker jag främst på SHL och allsvenskan i fotboll, säger André Lundholm, marknad- och sportchef i Visby Roma.

Visby Roma är en klubb som går mot strömmen och årligen kraftsamlar till förmån för sjuka barn.

– Det är jättekul att kunna bidra. Det började med att vi hade några pojklagsspelare som hade leukemi och det var där vi började. Vi ville göra något och sedan har det vuxit.

Inledningsvis gick pengarna till Barncancerfonden med de tre senaste åren är det barnavdelningen på Visby lasarett som gäller.

Artikelbild

– Vi försöker att engagera oss i samhällsfrågor. Jag sitter som ordförande i Gotlands förenade besöksnäring och vår ordförande Eva Werkelin har ju ett antal uppdrag. Vi resonerar att det som är bra för Gotland är bra för oss, säger André Lundholm.

Bortsett från summan till barnavdelningen läggs 15 000 kronor i ett familjestöd som går ut på att hjälpa behövande familjer.

– Det är klart att vi får mycket positiv cred för det här arbetet, men det är inte det viktiga. Det är också lärorikt för oss och gör att vi i klubben inklusive spelarna blir ödmjuka. Man inser vilken tur man haft som inte behövt gå igenom sjukdomar och vilka hjältar dom här barnen är.

Publiken kan också vara med och skänka pengar i en frivillig entré. Det kommer att finnas bössor på plats i ishallen och de pengarna går direkt till barnavdelningen på Visby lasarett.

Tanken med de insamlade pengarna är inte att plöja ner dem i forskning utan snarare för att barnen ska kunna göra något kul och få ett avbrott.

Tidigare har det handlat om bio, skidläger, restaurangbesök och lekdagar på sommarland med mera:

– Det är kul att se våra spelare som Micke Adamsson eller Oskar Lundberg gå omkring och hålla de här barnen i händerna eller hoppa i hoppborgar. Alla aktiviteter utanför är inte alltid så populära, men det här vill alla vara med på, säger André Lundholm.

Årets välgörenhetsmatch kommer att spelas mellan Visby Roma och Huddinge. Två lag som blivit ärkerivaler med åren och för hemmalaget är varje poäng viktig för att nå en playoffplats. Huddinge spelar för serieseger.

mattias.karlsson@gotlandsmedia.se

0498-20 25 82