n n   Först ut är Endre IF som spelar sin första träningsmatch i helgen.

Jönköping IK som är tillbaka i innebandyns finrum efter ett år väntar i Västervik.

– Matchen spelas på neutral plan och vi slipper åka så långt, även om båten slutat gå till Västervik den här veckan, säger Endretränaren Alexander Brinkmann.

Artikelbild

| Hemma. Visby Roma möter Enköping dubbelt hemma nästa helg. Lagets enda träningsmatcher inför division 1-säsongen.

Endre matchar mindre på försäsongen och spelar bara en match till innan premiären i damernas SSL mot Dalen den 17 september i Umeå.

– Eventuellt kommer vi att möta Visby IBK:s herrjuniorer en gång också.

Är det ett medvetet val att spela färre träningsmatcher?

– Det är en helhet av allt, kan man väl säga. Vi har inte letat med ljus och lykta för att åka runt och spela matcher, det blir tillräckligt av det ändå. Risken är att man bygger upp träningarna efter vilka man möter annars. Det är viktigare att vi utvecklar vårt spel på träningarna, fortsätter Alexander Brinkmann.

Artikelbild

n n   Visby Roma är den enda av öns fyra storklubbar som visar upp sig på hemmaplan inför seriestarten. Division 1-laget Enköping kommer till Gotland för två träningsmatcher nästa helg.

– Jättekul att spela hemma innan premiären, det har vi inte gjort på några säsonger nu, säger André Lundholm, sportchef i klubben.

Det blir bara två träningsmatcher innan division 1-premiären mot Haninge 15 september i Visby.

– Det är en normal försäsong för Visby Roma. Visst hade det i den bästa av världar varit bra att kanske få en match till strax innan serien drar igång, tillägger André Lundholm.

Det är inte lätt att locka hit motstånd.

– Det är tufft att få hit lag och vi har stora resekostnader så det räcker ändå.

Kvalserien till Hockeyallsvenskan tog slut i mitten av april, vilket har gjort att Visby Roma inte går på is förrän på söndag.

n n   Visby IBK spelar klart flest matcher av ö-lagen.

– Vi kommer att spela sex, tre nästa helg i Sibylla cup, säger Joakim Bandholtz, sportchef.

Sedan väntar Sirius, Hag­unda och AIK – alla på bortaplan innan hemmapremiären mot rivalen Kalmarsund 22 september.

– Det känns lagom med matcher och hade varit svårt att klämma in någon ytterligare om vi nu velat det. Vi har en helg ledigt innan serien startar, fortsätter Joakim Bandholtz.

n n   Visby Ladies har i nuläget inga träningsmatcher bokade, men föreningen skriver i ett sms att det förhoppningsvis kan bli något klart i slutet av veckan.

Ladies spelar sin första match i Basketligan 24 september mot Alvik.