I Rone spelas som bekant varje sommar VM i kubb. Kubb har med åren växt i popularitet och fått internationell spridning.

Den 6-8 juli spelades den första upplagan av nya Kubb-EM. Europamästerskapet avgjordes i Schweiz, närmare bestämt i staden Baden.

Sverige var, som sig bör, representerat av sex stycken gotlänningar i form av Joakim Ekelöf, Johan Lundin, Per Norman, Marcel Genal, Fredrik Wallin och Alexander Olofsson. Tyvärr var inga gotländska töisar på plats i Schweiz för att försvara de gotländska (och för all del svenska) färgerna.

Artikelbild

| I singelklassen visade Joakim Ekelöf var det gotländska skåpet skulle stå och tog hem guldet till ön.

Mästerskapet avgjordes i singelklass, 3-mannalag samt 6-mannalag. Totalt blev det 140 deltagare och 798 matcher spelades.

I tävlingen för 6-mannalag, kubbens huvudattraktion, fick gotlänningarna se sig slagna i kvartsfinal då Belgien blev för tuffa att kubbas med. Belgarna fortsatte sedan hela vägen och vann guldmedaljerna.

Bättre gick det för Joakim Ekelöf i singelklassen, där han slutligen stod ensam kvar som herre på täppan med en guldmedalj runt halsen. I den nervpirrande finalen besegrades en belgare.

I tremannaklassen nådde båda de svenska lagen semifinal där det dock tog stopp. Den helgotländska bronsmatchen vanns av konstellationen Per Norman, Marcel Genal och Joakim Ekelöf.