Backklippan Adam Rachidi har varit ett av utropstecknen i årets Visby Roma.

Med tio poäng (4+6) på 16 matcher har han blivit en av Hockeyettan Östras poängstarkaste backar.

– Jag har mognat i spelet och stressar inte upp mig i onödan utan har blivit bättre på att hitta lösningar i sarghörnen och hela vägen till offensiv zon, säger han.

Artikelbild

Någon tillfällighet handlar det inte om – snarare är det frukten av målmedveten träning.

Tidigare somrar har Rachidi som oftast varit kontraktslös inte haft någon organiserad fys.

– Jag har jag lagt min egen fysträning. Jag är väl inte den som är bäst på att säga åt mig själv att gå ut och springa milen, säger han.

Det har å sin sida gjort att utvecklingen avstannat.

– Jag har tränat på, men jag har inte sett så mycket förbättring. Nu är det något helt annat, säger han.

Inför årets säsong stod Rachidi under kontrakt och steppade upp sommarträningen drillad av Ulf Stillman.

– Vi har kört sedan i somras och med fokus på benstyrka och jag märker en stor skillnad. Det har gett mig ett försprång i sarghörnen. Sen tror jag att inline-VM som jag spelade kan ha hjälpt mig. Där hamnar du i situationer fast du vet att du inte blir tacklad och kan istället titta upp och lira dig ur situationen. Det här är något önskar jag att jag hade lärt mig när jag var 20 istället för nu, säger han med ett skratt.

Nu ser han resultatet och fyra mål på 16 matcher dubbelt så många som han gjort under de två senaste säsongerna i klubben.

– Jag har visat att jag inte bara en defensiv back som ska vara en gris därbak. Nu använder jag mig av offensiven också. Jag skjuter dubbelt så många skott i år och det är ett tecken på att man tar sig fram till mål, säger han.

Defensiven tummar det inte på heller. Hittills under säsongen har han bara varit på isen under tre baklängesmål.

– Jag minns inte när det senaste var, den statistiken är jag själv imponerad av.

I senaste hemmamatchen (Sollentuna) var Rachidi skadad sedan axeln hoppat ur led mot Huddinge söndagen före och på onsdagsträningen vred han knäet och foten.

I söndags mot Nyköping var han tillbaka och ikväll väntar Vallentuna i Visby ishall.

– Senast vi mötte dom var dom så vassa defensivt. Kan vi göra 60 bra minuter och vara så mycket som möjligt i deras zon så vinner vi, säger han inför fredagens drabbning.

På sikt är det kvalserien till Hockeyallsvenskan som gäller:

– Det finns inget annat än kvalserien, vi vill ju minst gå lika långt som i fjol och väl där kan vad som helst hända. Jag har spelat i kvalserien tidigare, men för många kom den nog som en överraskning. Det är inte serielunk utan slutspel varje kväll. Det tror jag många lärde sig i fjol.

I kvällens match saknas Emil Fahlander (knä) och Einar Engström (nyckelben).