Kollektiv succé. Så kan man på ett enkelt sätt beskriva de gotländska idrottslagens publiktrend förra säsongen. Samtliga av de tio lag som lockade flest åskådare till sina matcher under året som gick ökade sina publiksnitt, och många av dem ganska kraftigt.
De allra största ökningarna har, inte helt oväntat, lagen som flyttat in i Ica Maxi arena stått för. Om man räknar in slutspelet har Endre exempelvis ett publiksnitt på 906 personer per match, vilket är en ökning med 415 åskådare per match jämfört med förra säsongen. Även Visby IBK gjorde en kraftig ökning under föregående säsong, då man höjde sitt publiksnitt från 550 till 802 åskådare per match.
– Vi har haft en otroligt positiv publikutveckling. Den nya arenan betyder givetvis otroligt mycket, men det känns även som att vi gått i rätt riktning med exempelvis elektroniska biljetter. Ett publiksnitt på 802 åskådare per match är en jäkligt bra grundseriesiffra, och hade vi gått till kval hade snittet såklart blivit ännu högre, säger Hasse Pedersén, marknadschef i Visby IBK.
Öns största publiklag är dock fortfarande Visby Roma, även om man nu alltså utmanas på allvar av Endre och Visby IBK. Hockeyklubben gjorde även de en succéartad säsong publikmässigt, och landade på ett totalt snitt, play off-matcher inräknade, på 935 åskådare per match i Visby ishall. Det är 188 fler per match jämfört med säsongen innan.
– Vi är nöjda, det är vi absolut. Vi hade visserligen en liten dipp förra året, då vi missade play off, men det är ändå en markant ökning den här säsongen. När man betänker att vi håller till i en gammal ishall från medeltiden i princip så är det här fantastiska siffror, säger Visby Romas sportchef André Lundholm.
Orsakerna till succén menar han ligger i vad laget presterat på isen.
– Vi har spelat attraktiv och rolig ishockey. Vi tog oss tillbaka till att prestera riktigt bra efter dippen vi hade säsongen innan. Det händer mycket under matcherna, vilket är kul för publiken. Dessutom har vi spelat i en riktigt bra serie, med kanske den bästa upplagan av Allettan någonsin.
Förra säsongens största raket rent publikmässigt var alltså Endre, som ökade sitt publiksnitt med över 400 åskådare jämfört med sista säsongen i Södervärnshallen. Värt att notera är dock att snittet fick sig ett rejält uppsving under slutspelet, då man hade över 1 700 åskådare vid ett par tillfällen. Under gruppspelet hade Endre ett publiksnitt på 684 åskådare per match.
– Det har varit en fantastisk säsong rent publikmässigt. Det är jätteroligt att man kan erbjuda publiken något mer än en gympahall, även om man ibland ändå kunde sakna Södervärn och den kokande gryta den kunde förvandlas till, säger Emma Hoffman i Endres evenemangskommitté.
Hur ska ni göra för att locka ännu fler åskådare till era matcher?
– Man måste alltid sikta på att bli bättre, och nu ska vi utvärdera vår första säsong i den nya arenan. Med lite ny rutin och nya kunskaper tror jag att vi ska kunna locka ännu mer publik. Men man får inte glömma att oavsett hur hårt vi vid sidan arbetar så är det sportsliga viktigast för att folk ska komma och titta på matcherna.
Lite mer i skymundan hade även öns två bästa fotbollslag på herrsidan, FC Gute och Dalhem, mycket positiva publiktrender förra säsongen. FC Gute fördubblade sitt publiksnitt från 154 åskådare per match till 311, och Dalhems publiksnitt ökade från 72 till 169 åskådare per match hemma på Dalhem IP.