Den tidigare juniormästaren tog sitt första SM-guld på seniornivå i grovpistol i helgen. Vanlig sportpistol har kaliber 22, grovpistolen har större kaliber, därav namnet. Kalibern på vapnet är 32, närmare nio millimeter.

– Det är en stor gren, men inte jättestor, säger Pontus Nordgren.

SM-tävlingen blev en kamp om riktigt små marginaler.

– De går till så att man börjar med en precisionsskjutning på fem skott, där man har tre minuter på sig. I den andra omgången skjuter man fem skott mot en tavla som vänder sig. Tavlan visar sig under tre sekunder, sen är det sju sekunder till nästa gång, säger Pontus Nordgren.

Det är en tävlingsform skapad för att skilja agnarna från vetet, ett upplägg som kräver en mångsidig skytt för att tävla om toppositionerna.

– Det är roligare så. Det visar sig också på resultaten. I mitt fall är jag bra på båda formerna, säger Pontus Nordgren.

Han hade en riktigt bra dag på skjutbanan i Kristianstad. Det var trots detta små marginaler som skiljde medaljörerna åt.

– Jag, tvåan och trean hade lika många poäng. Det blev räkning av antalet inner-tior för att skilja oss åt. Det finns en inre ring i tian och jag hade skjutit flest antal inner-tior. 18 av mina tior var i den inre cirkeln, säger Pontus Nordgren.

Guldmedaljen från Sportskytte-SM var en fin merit.

– Det är stort, det är det ju. Det är det första större mästerskapet jag vunnit som senior. Startfältet innehöll en del namn som är kända från en hög nivå.

SM-guldet firades i Åhus.

– Där finns en fin glassbar och vi stannade där och tog en glass innan vi åkte vidare hemåt.

Pontus Nordgren hade framgångar på Island Games och fina minnen från spelen på Gotland.

– Det var lite speciellt. Medaljen där är stora, men då representerade man mer sin klubb, sitt gäng så att säga. Det här guldet är mer en individuell prestation. Så därför känns det lite större.

I dag inleds SM i pistolskytte i SM, för den som inte är insatt i skyttesporten kan detta förefalla besynnerligt. Två SM så nära inpå varandra?

– Det där beror på att vi har två olika förbund som arrangerar SM-tävlingar.

Svenska skyttesportförbundet är ett specialidrottsförbund inom Riksidrottsförbundet och den högsta tävlingsnivån är den olympiska.

Svenska pistolskytteförbundet är en frivillig försvarsorganisation som bedriver tävlingsskytte med pistol, där organiseras grenar som magnumfältskjutning och andra mer ovanliga skjutformer.