Malin Petersen, nu boende i Tyskland där hon och hennes man driver en stor hästanläggning drabbades av ett hårt slag för lite mer än tre år sedan. Hennes två stjärnhästar i fälttävlan, Sofarsogood och Papagayo Secret avled inom två veckors mellanrum. Sofarsogood hade meriter både från OS, VM och EM.

Ett oerhört tungt slag. Helt plötsligt stod hon utan tävlingshästar och fick därmed helt enkelt dra sig undan från de stora arenorna.

Men nu har det vänt för henne och hon är starkt på gång igen och ser ljust på framtiden och hästen hon närmast tänker på är 8-åriga Editha som hon börjar få fina framgångar med.

Artikelbild

| Malin Petersen ser en stor potential i åttaåriga Editha.

– Hon har utvecklats precis så bra som jag hoppats på hon är placerad i trestjärning klass i år. Vilket är ganska tidigt, det är i alla fall inte helt vanligt för en åttaåring och hon har dessutom gjort det jättebra, vi var bland annat i Polen och red en stor trestjärning tävling där vi slutade på en andra plats, säger Malin Petersen, från sitt hem i Tyskland.

Och formellt har de kvalat till Europamästerskapet nästa år, sen om de får en plats är inte säkert.

– Det bestäms några veckor innan, det är förbundskaptenen som bestämmer vilka tävlingar vi ska rida inför de stora mästerskapen och därifrån blir de främsta uttagna, säger hon.

Men Malin Petersen och hennes Editha känner sig inte nöjda med ett EM, de vill nå ännu högre och tävla i större tävlingar. Det stora målet ligger två år fram i tiden och det är OS i Tokyo 2020.

Artikelbild

| Nu är det full satsning igen för gotländskan Malin Petersen.

– Jag har i alla fall en häst som håller måttet för ett stort mästerskap. Och OS är vårt stora mål och har man varit med på ett OS, så vill man väldigt gärna tillbaka dit och vara med på ett till, säger hon.

8-åriga Editha anser hon vara väldigt bra på allting, en komplett häst som kan gå en bra dressyr och är fantastisk i terrängen.

Artikelbild

– Med några års rutin till så kan hon bli riktigt bra, hon har ingen svaghet egentligen, säger hon.

Men Malin har även en sjuåring och två fina sexåringar som hon har stora förväntningar på, så framtiden verkar vara säkrad.

Artikelbild

– De kan inte gå trestjärning tävling ännu utan tidigast när de är åtta år, men de har jag också stora förhoppningar om, det går i alla fall åt rätt håll och det känns ju jättebra.

Årets säsong är hon nöjd med, den har givit många fina placeringar som gjort att hon klättrat rejält på fälttävlans världsranking. Hon har klättrat från plats 228 till 83 på världsrankingen som räknar poäng från 1 oktober 2017 till 30 september 2018.

Hon har sex fälttävlanhästar och tre dressyrhästar samt två treåringar i stallet.

– Det var länge sen jag hade treåringar och man märker vilket otroligt jobb man har framför sig om de ska tävla, men samtidigt är det ett kul jobb att se hur det utvecklats, säger hon.

Malin och hennes man Jörg har tre barn, två tjejer och en kille och förutsättningarna för att någon av de ska syssla med ridsport är ganska stor.

Ridintresset har i alla fall tjejerna redan fått och de har en liten ponny som de rider på, men om det blir en fortsättning vet man inte.

– De får bestämma det själva, men jag tror att det kan bli ganska svårt att få dem att låta bli, de vill rida flera gånger varje dag, säger hon.

Malin har mycket att stå i och nu är det ganska länge sen hon var och hälsade på hemma på Gotland.

– Det är ett tag sen, men som tur är kommer mina föräldrar och hälsar på oss lite då och då. Men jag räknar med att hinna med en liten sväng till Gotland innan jul, säger hon.