Regnet öste ned och vinden slet. Algarvekusten i början av mars liknar inte den som möter solbadande turister om sommaren. Det ostadiga vädret har legat över södra Portugal den senaste veckan och kulminerade lagom till damlandslagets första final i turneringen sedan 2009.

Ungefär 20 minuter efter utsatt avsparkstid kom beskedet att finalen i den ansedda turneringen inte kunde spelas.

– Trist, men inte mycket att säga om. Det går inte att spela när bollen inte ens studsar, säger Gerhardsson.

En lärdom till kommande turneringar skickade han till arrangören. Spela finalen betydligt tidigare på dagen. Då finns åtminstone möjligheten att spela senare på dagen om vädret blir bättre eller flytta matchen till en bättre plan.

Gerhardsson hade tänkt matcha den här elvan (3—4—3) mot de regerande Europamästarinnorna från Nederländerna:

Hedvig Lindahl — Sandra Adolfsson, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson — Anna Oscarsson, Hanna Folkesson, Caroline Seger, Mia Carlsson — Kosovare Asllani, Sofia Jakobsson, Loreta Kullashi.

Gotländskan Anna Oscarsson, som till vardags spelar i Linköping, skulle alltså ha spelat från start som yttermittfältare, men i och med att finalen ställdes in snuvades hon på speltiden. Tidigare under turneringen har Anna Oscarsson fått hoppa in i matcherna mot Kanada och Ryssland, samt spelade hela matchen mot Sydkorea.

Nu väntar i stället skarpt läge i nästa landskamp, VM-kvalet mot Ungern på bortaplan om en månad. Två veckor innan dess tar han ut truppen. Ett jobb som inte har blivit lättare efter träningarna och de tre matcherna i Portugal.

– Alla 23 spelare här har fått visa upp sig och både spelarna och vi i landslagsledningen är överens om att vi har ökat bredden och spetsat konkurrensen. Det ska bli intressant att följa det här landslaget framöver. Jag tycker att vi har gjort tre riktigt bra matcher totalt sett. Vi slog (3—1) femterankade Kanada, spelade 1—1 mot ett Sydkorea som spelar en teknisk, asiatisk fotboll och gjorde stabila 3—0 mot Ryssland, säger Gerhardsson.

Stina Blackstenius drabbades av en muskelskada mot Sydkorea och har fått rehabiliteringsträna sedan dess.

TT: Fara att hon missar VM-kvalet?

– Jag har goda förhoppningar om att hon kan vara aktuell, säger Gerhardsson.

Regnet stoppade även mötet om sjunde plats mellan Norge och Sydkorea. Den bröts i halvtid, vid ställningen 0—0.