På fotbollens egen ”Richterskala” gav det åtminstone utslag när de första uppgifterna om San Jose Earthquakes intresse för Brommapojkarnas gotländske vänsterback Joel Qwiberg sipprade ut. En handfull allsvenska klubbar hade visat intresse för honom och i slutändan var intresset från Hammarby och IFK Göteborg mest påtagligt.

Men just som de svenska klubbarna funderade huruvida Joel Qwiberg var rätt spelare kom det oväntade anbudet från Kalifornien.

Som vanligt handlar det mycket om tillfälligheter i fotbollens värld. Den här gången hade Serie A-klubben Roma scoutat BP-talangen Victor Göykeres, men också noterat Joel Qwibergs frenesi längs vänsterkanten. Romas scouter visste att deras före detta sportchef Jesse Fioranelli (nu i San Jose Earthquakes) var på jakt efter just den spelartypen och tipsade.

Artikelbild

Fioranelli följde upp tipset och San Jose var på plats när BP mötte Helsingborg den 12 september.

En vecka senare ringde agenten Per Jonsson till Joel Qwiberg:

– Nu har vi en klubb som verkligen vill ha dig och jag tycker att vi går för det, sade Per Jonsson.

Joel själv blev helt överrumplad av telefonsamtalet.

Artikelbild

– Jag tänkte först; vad är det nu? Allt går så fort att det är svårt att hinna smälta det, säger han och skakar på huvudet.

Per Jonsson klargjorde att både Göteborg och Hammarby också var intresserade och att valet var Joels.

I Blåvitts fall hade Qwiberg redan träffat sportchef Mats Gren medan det i Bajens fall verkade som att ett bud var på ingång.

När San Joses intresse dök upp blev det slutändan ett ganska enkelt beslut.

– Jag kände att jag måste ta den här chansen, säger 25-åringen.

Joel Qwiberg har från att han som 15-åring flyttade från hemmet i Sanda till Sundsvall inte tagit de lätta besluten. När han bestämde sig för att lämna Vasalund efter fyra säsonger i division 1, valde han trots anbud från superettan att skriva på för division 1-kollegan Brommapojkarna. Med två raka seriesegrar (2016–2017) ifrågasätter ingen det beslutet.

Det enkla beslutet nu hade varit att skriva på för Hammarby eller IFK Göteborg.

Joel och flickvännen Jennifer har varit ett par på distans i ett och halvt år – Joel i Stockholm och Jennifer i Göteborg.

Hon blev liksom Joel blev överraskad när det framgick hur konkret intresset från USA var.

– Jag kände efter mötet med IFK Göteborgs sportchef att det här blir perfekt. Vi kan bara flytta in i min nyproduktion men det blev en annan västkust, säger hon med ett skratt.

Nu korsar paret istället Atlanten till den så kallade huvudstaden i Silicon Valley. Joel blir utlandsproffs och Jennifer ska studera.

– Det är en dröm för oss båda, här finns hur många utbildningsmöjligheter som helst, fortsätter hon.

Joel nickar instämmande.

Flyttlasset går vid årsskiftet och kontraktet är skrivet på två plus ett år.

Du är nöjd med kontraktet?

– Jag är mycket nöjd. Jag ska inte säga annat. Pengarna där är mer än jag någonsin kunnat tjäna i Sverige, men fotbollen och förutsättningarna runt omkring för oss var avgörande.

USA blir Joel Qwibergs andra utlandsflytt. På lån från Vasalund gjorde han 3,5 månader i holländska FC Den Bosch, men den proffssejouren spolierades på grund av en knäskada.

– Jag är betydligt bättre förberedd utomlands den här gången. Jag är en bättre fotbollsspelare, jag är äldre och planen är tydligare.

Dessutom satt han på ett utgående kontrakt med BP, vilket gav honom en perfekt förhandlingssituation.

– Jag hade en drömsits som jag kanske aldrig mer sitter i. Ska du som ytterback 25 plus skulle bli såld till en utländsk liga. Då måste du vara riktigt, riktigt bra i ett av Sveriges bästa lag.

Samtidigt är han tydlig med att Earthquakes inte är slutdestinationen.

– Det är ingen liga jag går till för att jag är klar utan det är nu min karriär börjar på riktigt. Gör jag det bra kommer nya dörrar att öppnas.

Joel Qwibergs blixtvisit på Gotland för att ta farväl av familj och vänner.

Hans första Gotlandsbesök på ett och ett halvt år.– Jag hade tänkt åka hem i jul, men tiden räcker inte till så det fick bli nu, säger Joel som i lördags passade på att se barndomskamraten Jesper Eliasson göra sin 150:e A-lagsmatch i Visby IBK.

Kontraktet med San Jose har legat påskrivet i över en månad, men det var först i fredagskväll när paret satt framför brasan hemma hos Joels mamma som det blev officiellt.

Lyckkönskningarna och massmedia fick telefonen gå varm.

– Då förstod man att det var något som hänt. Det är skönt att det är officiellt nu. Det har varit jobbigt att inte kunna säga något.

San Jose ville göra klart med ny huvudtränare först och valet föll på en svensk – Mikael Stahre – närmast i Häcken.

–Det betyder ju jättemycket. Vi känner till varandra sedan tidigare och den fotboll han vill spela passar mig bra. Jag har alltid velat spela inför mycket folk och det får jag nu. Det är alltid fullsatt på San Joses hemmamatcher.

San Jose Earthquakes samlas i slutet av januari för medicinska tester sedan väntar ett träningsläger.

Joel och Jennifer flyttar vid årsskiftet och kommer inledningsvis bo på ett lägenhetshotell till de hittar något eget.