Svartgula Vimmerby kretsade som ilskna getingar kring Sammy Gustafsson som stod där lika trygg som alltid. Bortsett från en minut var butiken stängd som så många gånger förr.

Smålänningarna hade fart och uppfinningsrikedom, men möttes av ett hemmalag som inte var ute efter skönspel utan att vinna, vinna, vinna och det till varje pris.

Så funkar det i playoff och Visby Roma har ju tagit sig igenom rätt många sådana matcher genom åren.

Vimmerby vann skotten i första perioden med 20–10. Visby Roma vann perioden med 3–0. Det var så dräpande att Vimmerby aldrig förstod vad som hände.

Det såg likadant ut i andra perioden. Vimmerby sköt på allt och lite till.

Gavs chanser att i powerplay tre gånger om, men i den spelformen kom man ingenstans.

Visby Roma sköt sex skott i andra perioden. Vimmerby avlossade på nytt 20.

Men Visby Roma skapade minst lika farliga chanser och inte minst den som Emil Fahlander serverade Lukas Renlund som kom älgandes från utvisningsbåset, men avslutet träffade mitt på Vimmerbykeepern Jonathan Stålberg.

Det är lätt att ryckas med och gilla den fartfyllda ishockey som Vimmerby spelar.

Visby Roma är inte lika märkvärdigt utan smäller på längs med sargerna och täcker skott som om det är det roligaste som finns. Det ger signaler till lagkamrater och är jobbigt för motståndaren.

Ganska typiskt för en playoffmatch som denna att en slitvarg som Emil Fahlander tillhör matchens giganter.

Matchens lirare är ändå Sammy Gustafsson som vann sin match i matchen på knockout.

Vimmerby skapade viss nerv i matchen efter att Johan Eriksson lyft in 4–0.Två snabba Vimmerbymål inom loppet av 50 sekunder fick Visby Romas så trygga organisation att svaja, men när gästerna drog på sig ett par utvisningar i brinnande reduceringsjakt hittade hemmalaget tillbaka till tryggheten.

När man väl blev fulltaligt valde gästerna att inte gå för det. Jonathan Ståhlberg lämnade kassen först efter 19.50 trots att "bara" två mål skilde lagen emellan.

4–2 är förstås en precis en så perfekt start på matchserien Visby Roma kunde få. Nu kan Visby Roma avgöra redan på lördag, men i Vimmerby krävs en ny arbetsinsats och en lika säker Sammy Gustafsson.

Vimmerby är ett helt annat lag hemma, körde över Visby Roma med 6–1 senast och var allettans södras bästa hemmalag med bara två förluster.