En jämn första period, en svag andra och en ruggigt stark tredje.Så kan Endres första kvartsfinal sammanfattas och matchbilden känns igen från säsongens tidigare möten.

Men trots det var det nog många som hade räknat ut Endre efter andra perioden och underläge 2–4.

– Vi slarvar, fattar dåliga beslut och kan mycket bättre än så här, sade Endrekaptenen Sara Steen besviket i pausen till SSL play.

Vad sa ni i pausen mellan andra och tredje?

– Du undrar om jag höll något brandtal. Nej, det var ganska lugnt, vi pratade och ritade mest. Tjejerna var själva på det klara vad vi behövde förbättra, säger tränaren Tom Iversjö.

I tredje perioden lossnade det som så många gånger tidigare mot Täby. Hemmalaget hårda matchande på de två första formationerna tog åter ut sin rätt.

Linnéa Wallgren som var matchens stora lirare i Tibblehallen iscensatte vändningen. Dels genom att arbeta kopiöst och dels genom att vara sylvass framåt. 3–4 gjorde hon efter 3.42 på en känslig flippmacka från Stina Ander och bara 29 sekunder senare styrde Milla Nordlund in 4–4.

Täby svarade genom Lisa Carlsson, men Endre hade fått segervittring.

– Vi märkte ju att de började andas tyngre och hänga med huvudena så vi fortsatte bara, säger Tom Iversjö.

Efter 11.11 fullbordade Linnéa Wallgren sitt hattrick och gav Endre ledningen för första gången i matchen.

Julia Croneld kvitterade efter 18.31 och såg ut att ta matchen till förlängning, men när Stina Ander efter 19.00 lyfte in bollen mot kassen så var kaptenen där och styrde in 7–6.

Endre har vunnit två av tre möten mot Täby den här säsongen och man har alltid dominerat slutperioderna (4–0, 3–1, 5–2).

Totalt: 12–3 i tredje perioderna.

– Oj, det hade jag inte koll på men det är häftigt och väldigt positivt för oss att ta med oss. Vi är bättre tränade och de här matchschemat med match varannan dag kommer att gynna oss, säger Tom Iversjö.

Matchhjälten till SSL Play:

– Jätteviktigt för oss att få första segern och speciellt borta. Nu är vi glada ikväll, men i morgon börjar vi ladda för nästa, säger Linnéa Wallgren.

På lördag spelas match 2 i Ica Maxi Arena.