Det var vid helgens tävling, redan nu recenserad som den lerigaste någonsin, som Linus Johansson stod i publiken för att heja på sin släkt i endurotävlingen Gotland Grand National.

– Min mammas sambo fastnade först i leran och jag kände att det händer ju ingenting. Jag måste bara göra något, berättar en hes Linus Johansson.

Sagt och gjort. Linus gav sig ut i banan för att hjälpa till och där blev han kvar hela dagen.

– Det var de i elitklassen som också fastnade och behövde hjälp.

Linus Johansson är 25 år och bor i Eskilstuna. Han har själv kört aktivt i tre år och tänkte spara sig inför Novemberkåsan som han ska köra för första gången nästa helg.

– Jag kör ju själv och vet hur jobbigt och sjukt slut man är i det här läget. Så det var väl av ren medmänsklighet som jag stod kvar och hjälpte till.

Vad fick du för respons från förarna, hann du prata med dem?

– Ja, du hör väl hur jag låter idag, skrattar Linus Johansson. Man var tvungen att skrika hela tiden. Jo, men de var väldigt tacksamma och glada.

Samtidigt som dramat i lervällingen utspelade sig stod Agneta Björkman Sundh vid sidan av för att titta på tävlingen. Hon fick syn på Linus mitt i röran och dokumenterade det hela med sin kamera.

– Han stod där som en gudomlig varelse, berättar Agneta Björkman. Solen bröt igenom molnen och sken rakt ner på Linus. Det är ju farligt att stå där ute men han klarade det jättebra.

Bilderna på Linus ligger nu på Agneta Björkmans Facebook-sida och har rönt mycket uppmärksamhet. "GGN-hjälte", "en riktig hjälte" och "Kungen av leran" är några epitet Linus fått.

– Det är ju kul när folk fastnar i leran. Man måste få slita och skita ner sig lite. Jag tycker det här är en sjukt bra tävling. Det var riktigt mäktigt att se starten.

Ledningen GGN är så imponerade av Linus insats att de valt att belöna hans insats. Fast de inte vill uppmuntra andra att göra samma sak.

– De ringde för en stund sedan och gav mig en start i nästa års tävling, berättar Linus.

– Jag har tidigare sagt till mina kompisar att jag inte varit sugen att köra GGN för det är så mycket sten och lera. Men nu har jag väl inget val. Det ska faktiskt bli riktigt kul. Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.