På torsdag är det årsmöte i Gotlands fotbollförbund (GFF).
Samtidigt bubblar ett missnöje i öns ledande klubbar – Gute och P18. De är kritiska till styret har saker och ting sköts i GFF.
Johan Lindvall, ordförande i P18 går rakt på sak:
– Det är ett alldeles för svagt ledarskap i förbundet och det står jag för till 100 procent. Som ordförande måste du vara tillgänglig för media dygnet runt och möta klubbarna, lyssna av vilka frågor som klubbarna brottas med i vardagen. Det är där du skaffar dig ämnen för styrelsen att driva. Det är obefintligt i dag, säger P18-ordföranden Johan Lindvall.
– Jag kan tycka att det är lite lågt av honom att inte framföra kritiken direkt till mig, säger Hjerp och fortsätter:
– Vi har årligen ordförandekonferens, representantskapsmöte och spelordningsmöten. Däremot har vi inte gjort enskilda föreningsbesök, men det har vi planlagt att börja med under kommande år.
Monica Hjerp har varit ordförande i Gotlands fotbollförbund i fem år och har även förtroendeuppdrag i Svenska fotbollförbundet där hon är vice ordförande i tävlingskommittén och ledamot i valberedningen.
P18-basen är inte ensam i sin kritik mot GFF utan får också visst medhåll av FC Gutes ordförande Krister Fingal:
– Vi har full förståelse för den demokratiska processen. Och alla behöver inte tycka som FC Gute, tvärtom innebär motstånd kreativitet och tillväxt, bara processen är konstruktiv. Men, med det sagt så finns det ur vårt perspektiv ett antal beslut genom åren som är mycket märkliga, säger Krister Fingal.
Han syftar bland annat på det som hände under representantskapsmötet i december 2015 när föreningens reservlag uteslöts efter att ha släpat efter med räkningar till GFF.
En votering genomfördes och där majoriteten av klubbarna gick på förbundets linje.
– När jag fick veta om det gick jag i taket eftersom det var kuppartat. Jag hade ingen aning om att detta skulle ske och hade jag vetat det så hade jag varit på plats och då hade det här beslutet troligen aldrig gått igenom, säger Krister Fingal.
Beslutet skapade en spricka mellan FC Gute och GFF som består än i dag.
– Jag valde att backa och enbart fokusera på Gute. Jag kunde ha bråkat om det, men blev bara så besviken över hur man kunde kuppa bort en förening på felaktiga grunder. Vi hade innan representantskapsmötet betalat de skulder vi hade och även fått okej på detta från kansliet.
– De som drabbades var våra unga spelare som inte fick spela i en utvecklande miljö och det är märkligt att förbundet fattar ett sånt beslut. Alla borde förstå att det var ett beslut som inte utvecklade gotländsk fotboll, säger Krister Fingal.
Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson var inkallad att hålla i repskapsmötet den gången och blev den som klubbade igenom beslutet.
– I efterhand kunde vi ha gett utförligare information om varför vi föreslog att Gute skulle strykas. En del är att anmälningstiden till division 4 hade gått ut två veckor tidigare och Gute hade inte anmält något lag, säger Monica Hjerp.
FC Gute liksom P18 efterlyser en tydlighet i förbundsstyrelsens arbetssätt.
– Det är otydligt vilka frågor som drivs. Jag tycker att man tillsammans med Fotbollsgotland måste fokusera på vilka frågor man ska driva. Jag upplever inte att man gör det i dag, säger Johan Lindvall.
– Känslan är att man letar fel och gärna bötfäller för småsaker. Är förbundet bara strikt nitiskt så har man kanske rätt i sak, men då läser man paragrafer som fan läser bibeln, säger Krister Fingal.
Bötessystemet är något som även kritiseras av flera division 4-föreningar som GT varit i kontakt med.
Annelie Blixt arbetade på GFF:s kansli i 28 år. I våras valde hon att säga upp sig som kanslichef.
– Jag valde att sluta på grund av utökade arbetsuppgifter från så väl GFF som Svenska fotbollförbundet. Det fanns inte längre tid att utveckla de områden jag ansvarade över. Några incidenter de sista två åren förstärkte mitt beslut att sluta, säger Annelie Blixt.
Känner du igen dig i kritiken mot Monica Hjerp?
– Som ordförande måste man ibland kunna ta snabba och obekväma beslut och det saknade jag. Jag tycker att det är viktigt att skapa relationer med våra föreningar och bemöta dem där de befinner sig. Det anser jag att vi inom GFF varit för dåliga på, säger hon.
Johan Lindvall säger att han varit beredd att ta över ordförandeklubban efter Monica Hjerp. Han har redan aviserat att han lämnar P18 efter fem år.
– Det är ju Fotbollsgotland som bestämmer styrelse i förbundet men jag är av uppfattningen att det behövs en förändring som för gotländsk fotboll framåt. Fotbollen måste synas och höras. Det gör fotbollen inte i dag eftersom det inte är någon som står på barrikaderna, säger Johan Lindvall.
Monica Hjerp säger sig ha hört på omvägar att Johan Lindvall visat intresse för posten.
– Vill inte fotbollen ha mig som ordförande är det bara att gilla läget. Ordförande väljs för ett år åt gången, säger Monica Hjerp.
Owe Järlö sitter med i GFF:s valberedning och han bekräftar att man kommer att föreslå omval på Monica Hjerp.
– För mig blir det konstigt, det har inte fungerat under fem år så varför ska det fungera nu? Jag upplever inte att Hjerp brinner för sina uppdrag och funderar på vad som driver henne att fortsätta, säger Johan Lindvall.
Valberedningen känner till att Lindvall varit intresserad.
– Ingen har nominerat honom och då har vi heller inget att ta ställning till, säger Owe Järlö.
GT-sporten har varit i kontakt med ytterligare sex klubbar angående styrelsen och Hjerps roll. Tre av dessa har inga direkta synpunkter, en vill inte uttala sig medan Hangvar och Fardhem Garda säger sig har förtroende för nuvarande styre.
– Jag har inga synpunkter på Monicas sätt att styra förbundet. Men eftersom jag företräder en landsbygdsförening och tycker jag att det är viktigt att det inte blir för stor Visbydominans i styrelsen, säger Johan Bengtsson, ordförande i Hangvar SK som själv tackat nej till att ta plats i GFF-styrelsen.
Även Urban Olofsson i Fardhem Garda har fullt förtroende för Hjerp:
– Tidigare hade vi en ”diktatur”, men under Monica Hjerps ledning styrs GFF ”demokratiskt”. Jag tycker att Monica gör ett bra jobb och GFF har under 2016 kommit igång med att diskutera rekrytering av ungdomsspelare och hur behåller vi dessa. Detta både för flick- och pojksidan, säger ordförande Urban Olofsson.
Att det finns brister inom GFF tyder inte minst senare års avhopp av styrelsemedlemmar på. Till kommande årsmöte har ytterligare två ledamöter tackat nej till omval.
– Man har varit dålig på att ge styrelsemedlemmarna rätt förutsättningar. Jag satt själv i styrelsen ett år så jag vet, men i år har valberedningen arbetat hårt för att få in rätt personer på rätt plats.
– Därmot har det inte kommit in ett enda namn från klubbarna och där måste man ge klubbarna en känga. Det är klubbarna som är GFF, säger Owe Järlö.
Därför har valberedningen initierat en genomlysning av situationen i styrelserummet där samtliga medlemmar blivit intervjuade.
– Det finns kritik, men också det som är bra och det ska vi presentera för styrelsen. Delar av den kritik som framkommit måste åtgärdas för att GFF ska fungera bättre, säger Owe Järlö.
Gotlands fotbollförbunds styrelse ska till kommande verksamhetsår dessutom utökas med ytterligare två ledamöter, vikta för en representant från föreningarna med A-lag högst upp i seriesystemet (FC Gute och P18 i dagsläget).
Detta för att någon ska framföra toppklubbarnas åsikter i GFF, vilket har saknats tidigare.