Kicki Johansson har rekorden som den som har gjort flest landskamper och flest poäng i det svenska damlandslaget. Efter den 190:e och sista matchen med Blågult, våren 1994, har det blivit en mängd landskamper som åskådare och supporter också.

Var Sverige än spelar en viktig match är det låga odds på att den 57-åriga värmländskan, som under karriären vann nio SM-guld och spelade Europacupfinal med Arvika, sitter på läktaren och hejar.

Det pågående OS-kvalet i Belgien är inget undantag – även om ex-stjärnan sin vana trogen håller sig lite i utkanten av den blågula klacken.

Jag vill ju även se spelet så jag brukar dra mig undan lite på sidan, så jag ser mer av taktik och hur man spelar. De står ju upp och jag vill sitta ner. Men det här är verkligen det bästa, när man kan kombinera lite semester med basket, säger Kicki Johansson i vårsolen vid strandpromenaden i Oostende.

Spelade två OS-kval

Som spelare hann hon själv uppleva två OS-kval. Först i Kuba 1984, sedan i Malaysia fyra år senare. Men än i dag har de svenska basketdamerna aldrig nått hela vägen till ett OS.

Det var ju stort att få åka på OS-kval. Jag trodde verkligen att vi skulle ta oss vidare, framför allt 1988, men det var en för tuff grupp med sex lag. Men det var en fantastisk resa att få vara med på.
Jag tror att vi har stora chanser nu också. Det vore ju fantastiskt, en så stor sport och att vi har ett så bra landslag. Går det vägen tänker jag att jag får boka en resa till Tokyo, säger Johansson och skrattar.

Började med förlust

Kvalet fick dock ingen vidare start för Sverige, i och med förlusten (54–75) mot Japan på torsdagskvällen. Men Sverige har fortfarande allt i egna händer inför helgens svåra matcher mot Kanada och Belgien.

Det är en tuff grupp och det krävs både att vi spelar på topp och har lite tur. Men skulle det inte gå nu tror jag att vi får flera chanser framöver. Det är en ny generation som kommer, det är spelare som är ute och gör avtryck i de stora ligorna. Så var det ju inte när jag spelade, säger basketpionjären.

På söndag kväll står det klart om Sverige har nått OS. Kommer det en glädjetår i så fall?

Haha, vi får väl se. Men jag blir jäkligt glad, det blir jag.