Kanske var insatsen i förrgår mot Alvik en av de bästa matcherna på länge. Erfarna basketbedömare ser så på 77–52-segern. Så också Ladies.

Avgörande var inte minst den starka defensiven, som tabelltrean aldrig lyckades komma tillrätta med.

– Vårt försvar i dag var helt annorlunda än när vi mötte dem i första matchen. Vi var mycket mer aggressiva, fick tag på bollen före dem för att vi var hungrigare. Allt berodde på hur bra försvar vi spelade mot dem nu, allt kommer från det, säger Nici Gilday efter måndagskvällens slutsignal.

Med det sagt – frånsett kvitteringen i matchserien inför kvällens avgörande är det nu historia. Vilket den amerikanska guarden är helt på det klara med.

– Alvik är ett väldigt bra lag så det här, det kommer att bli en ny, tuff match. De lär nog också satsa på att studsa tillbaka nu, varnar Gilday.

Redan efter måndagens slutsignal inriktad på kvällens tredje kvartsfinal.

När hon kontrakterades i somras, sade Nici Gilday att hon var på det klara med att Ladies har haft några tunga säsonger och att hon ville bidra till att lyfta laget.

I förrgår var hon med sina 38.11 minuter på plan, bara slagen av returdrottningen Rashida Timbilla. Som spelade samlliga 40 minuter.

Mycket speltid har varit fallet senaste matcherna med anledning av skador och sjukdomar. Men trött inför i kväll, med chansen att lyfta Ladies vidare, finns inte på hennes näthinna. Tvärtom. Framgången ger bara mer energi.

– Självklart, det är inga problem alls. Det är ju slutspel, då tänker man inte på det. Nu handlar det dessutom hela tiden om en match, säger 25-åringen.

Väl på det klara med att det nu är Alvik som bör vara skärrat.

– Om de ser på hur vi spelade emot dem nu så ska de nog vara lite skärrade, ja, säger Nici Gilday.

Inställd på att Ladies behöver upprepa den hundraprocentiga insatsen i kväll.

Och inte minst – arbetsinsatsen över fyra perioder.

I motståndarlägret är tongångarna lika men av förklarliga skäl annorlunda.

Till hemsidan säger tränaren Jurgita Kausaite att Alvik främst föll på grund av att de aldrig lyckades få stopp på Ladies två längsta, Regina Palusna och Rashida Timbilla, som kunde styra under såväl defensiv som offensiv korg.

– Vi skall komma ut på planen taggade till tusen med mycket mer aggressivitet. Nyckeln blir att minska utrymmet för Ladies stora spelarna som var duktiga sist, säger Kausaite till www.alvikbasket.nu.

Att ha kvitterat till 1–1 i kvartsfinalserien, ska även ses mot bakgrund av hur Visby Ladies har presterat i just SM-slutspelen de senaste säsongerna. Före måndagen har det varit respass i två raka mot Udominate, före dess Norrköping dolphins.

Före dess var senaste gången Ladies vann en kvart 2011, då laget tog en match av Luleå i bäst av två, men ändå åkte ur efter poängräkning.

Om Ladies skriver till semifinal 2018 i sitt kapitel, väntar nästa utmaning – Udominate, som slog ut Norrköping i två raka kvartsfinaler.