Det hela började med att klubben ville utveckla hål nummer tre och fyra på 18-hålsbanan och någonstans bakom greenen på hål fyra kläcktes en ny idé.

– Vi tänkte att platsen är fin. Men kan man bygga ett schysst golfhål här? Säger Petter Lindblad, banchef och vd på Visby golfklubb.

För lite mer än en månad sedan var banarkitekterna Pierre Fulke och Adam Mednickson på plats och det började direkt skissas på nya idéer.

Artikelbild

| Svältholmen. Området där man vill bygga nya golfhål.

– Man börjar skruva lite i ena hörnet och sen fortsätter det bara, säger Petter Lindblad.

Nu har styrelsen lämnat in en ansökan till Länsstyrelsen om att bygga på Svältholmen och Norra udden. Två unika miljöer som skulle kunna göra "Kronis" till en bana i internationell klass, menar banchefen.

– Då pratar vi inte längre bara Sverigetopp utan jag skulle vilja säga att vi då är i världsklass, säger han.

Visby golfklubb har en vision att erbjuda den bästa golfen, på det bästa gräset och i den bästa miljön. De nya hålen skulle bli en möjlighet att lyfta blicken framåt och komma allt närmare visionen.

Om Länsstyrelsen skulle godkänna den ansökan som klubben lämnat in är det upp till medlemmarna på nästa årsmöte att besluta om en ombyggnation blir klubbens nya satsning.

– Det är i slutändan upp till medlemmarna att besluta, sen ska vi hitta en bra finansiering och i den bästa av världar skulle vi alltså kunna vara igång redan i slutet på nästa säsong, konstaterar Petter Lindblad.

Visby golfklubb skulle då kunna erbjuda 18+12 hål, vilket skulle göra klubben till en attraktiv och modern anläggning i absolut toppklass. Anläggningar med tolv hål istället för arton har länge diskuterats för att göra golfen mer tillgänglig. Några exempel finns redan i Sverige idag.

– Tolv hål skulle vara perfekt att kunna erbjuda för både medlemmar och gäster under högsäsong då det är som allra högst tryck på banan, säger Petter Lindblad.

Eftersom marken inte används idag skulle ett arbete med att anlägga de nya hålen inte innebära att man skulle bli tvungna att stänga av banan, vilket gjordes vid senaste ombyggnationen 2007.

– Det är på något sätt det fina i kråksången att vi kan göra det här parallellt, säger han.