Dags att komma ur identitetskrisen

Jens Wedeborg fick sparken från FC Gute och han säger att ambitionerna att nå division 1 i kombination med en dålig start på säsongen är orsaken.

Jens Wedeborg fick sparken från FC Gute och han säger att ambitionerna att nå division 1 i kombination med en dålig start på säsongen är orsaken.

Foto: Carl-Henrik Fridén

KRÖNIKA OM FC GUTE2018-05-11 13:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I tisdags kväll publicerade FC Gute några korta rader på sin hemsida. FC Gute har beslutat avsluta samarbetet med A-lagstränare Jens Wedeborg. Lagets svaga start blev för mycket för klubbledningen och kort därefter stod det klart att Mikael Waktel kliver in som ersättare.

Ett besked som kom oväntat, men det har funnits tecken på att allt inte varit frid och fröjd i klubben. Tränaren sparkad efter fem omgångar känns mer som grekiska ligan än division 2 i Sverige.

Så här svarar Wedeborg, det handlar om två saker. Föreningen tycker att jag har visat ett för stort driv att avancera till division 1 under mina två kontraktsår. De vill nu ha en annan inriktning.

Nummer två: Poängskörden. Vi har tagit för lite poäng på dessa inledande fem matcher.

En längre intervju dyker upp efter helgen.

Att det funnits ett missnöje i klubben kan anas. Det ryktades om att en ersättare var på väg in redan i vintras. Wedeborg har varit engagerad i att värva in en handfull spelare utifrån, när resultaten sen blivit som de blivit så har nog en och annan undrat varför klubbens egna talanger inte fått chansen i stället.

Det vore inte första gången den synpunkten dykt upp i en fotbollsklubb. Så sent som i höstas var FC Gute poängmässigt bättre än på år och dar i division 2. Efter säsongen utsågs Jens Wedeborg till Årets tränare på fotbollsgalan. En vinst och fyra förluster på vårsäsongen och så tröt tålamodet? Att sparka tränaren är trots allt ett drastiskt tilltag, sannolikt finns också ett missnöje med vilket vägval Wedeborg symboliserar. För att gå upp till division 1 krävs först och främst att bli etta eller vinna genom kval som tvåa. Det är ett jäkligt trångt nålsöga.

Fyra stockholmsklubbar och en från Västerås är på de fem första platserna i division 2 norra. Vad säger det? Rimligen att det krävs ett stort upptagningsområde för att få ihop ett slagkraftigt lag. När kvaliteten på Allsvenskan höjts har duktiga spelare tryckts neråt i systemet. Farmarklubbsavtalen gör också sitt för att förstärka den trenden.

Det bor drygt 58 000 personer på Gotland och fotboll är inte den enda sporten på ön.

FC Gute bör fundera över sin identitet och vara tydliga med den utåt. Är det division 1 till varje pris, eller är de rätt nöjda med att spela i tvåan och prioritera en satsning på egna spelare.

I Visby Roma, Ladies och innebandyklubbarna på ön har man bestämt sig – och de är helt inriktade på att spelare utifrån måste in. Vad FC Gute vill kommuniceras inte lika tydligt utåt av ledningen.

I kväll ställs de mot åttondeplacerade Täby FK, strålande fotbollsväder väntas och 21 omgångar återstår av serien. Om en slutplacering som mittenlag ses som en lyckad insats då har klubben kvar att berätta