Ingen av de topprankade klubbarna ville åka till Gotland.

HC Dalen fick vad som var kvar.

– Vi hade räknat med att få Visby, så det är bara att boka båt, sa Dalentränaren och tillika gamle storbacken Per Gustafsson med fyra SM-guld i HV71 och ett VM-silver hemma i prisskåpet.

Klubbarna hade aldrig mötts fram till för två veckor sedan. På torsdag drabbar man samman för tredje gången. Nu i en holmgång i bäst av tre matcher där förloraren får gå på tidig semester.

– Jag är besviken på stora delar av vår säsong. Vi har verkligen varit nere i källaren och vänt. Nu har vi en chans att visa vad vi verkligen går för och den ska vi försöka ta, säger Visby Romas lagkapten Mikael Adamsson.

Revanschlustan går inte att ta miste på.

– Det finns så mycket mer att hämta ur vårt lag och jag hoppas att vi kan få ihop det nu och tvåla dit Dalen.

När lagen möttes i Jönköping vann Visby Roma, men först efter straffar. I Visby i fredags vann Dalen med 4–2.

Playoff-serien mellan lagen inleds på torsdag i Visby och därefter avgörs allt till helgen i Jönköping.

– Det känns ganska bra att möta Dalen. Det har några duktiga spelare så det gäller för oss att få kontroll på deras producerande femma, säger Mikael Adamsson.

I fredags var Dalens andrafemma glödhet och låg bakom samtliga mål. Hetast var Daniel Håkansson som gjorde tre mål och spelade fram till ett.

Mikael Adamsson har haft en bra säsong när det kommer till den individuella statistiken, men han har svårt att glädjas åt att han tangerat sitt målbästa (24 kassar från säsongen 2012-2013) när laget brottats med resultaten.

– Nu är jag mest glad över att vi tog oss till playoff. Jag tror inte att andra räknar med att vi ska vara med särskilt länge och det kan jag förstå eftersom vi knappast rosat marknaden. Men vi själva vill nå kvalserien, något annat mål har vi inte.

Vad talar för er mot Dalen?

– Vi har varit med tidigare och vet vad som krävs.

Mikael Adamsson, 29, gör sin tionde säsong i Visby Roma – den åttonde som lagkapten. Det var knappast vad han tänkte när han som 20-åring lämnade allsvenska Västerås för Visby Roma – då nykomling i Hockeyettan.

– Nej, då var det tänkt att bli en säsong, skrattar han.

Men han blev kvar och nu är han en galjonsfigur i klubben.

Ingen har gjort fler mål (167) eller poäng (295) i den djupblå tröjan.

– Jag har fått starka känslor för den här klubben och Gotland är ett fantastiskt ställe att leva på. Nära till allt och jag har aldrig varit någon som gillar att flytta på mig för mycket.

Anbud har inte saknats genom åren.

– Möjligheter har funnits, men jag har alltid känt i magen att det är här jag vill vara. Det finns ingen anledning att gå till en annan division 1-klubb eller spela i en fjärdefemma högre upp. Då har jag det bättre här.

Om det blir någon elfte säsong i Visby Roma vet han inte. Kontraktet går ut efter säsongen.

– Först ska vi spela klart säsongen, sedan får vi se vad klubben vill och om jag känner att suget finns.