Henrik Löfkvists allsvenska debutsäsong med Dalkurd FF har inte blivit vad han fantiserat om.

Det började med att klubben hamnade på kollisionskurs med Borlänge kommun som slutade i en flytt från Borlänge till Uppsala.

Kort därpå får huvudtränaren Andreas Brännström sparken, men med investeraren och miljardären Kawa Junads ekonomiska muskler är planerna storslagna för den allsvenska nykomlingen.

Artikelbild

Den vindsnabbe strikern Mohamed Buya Turay värvas från AFC United mitt framför näsan på Djurgården och signalen till övriga klubbar att man menar allvar är tydlig.

Klubben värvade också Azrudin Valentic som ny huvudtränare.

Henrik Löfkvist som under sommaren 2017 hade ryktats till AIK väljer också att förlänga sitt avtal med klubben över 2020.

– Jag kan säga att anledningen till att jag förlänger är till 99 procent på grund av nye tränaren och det förtroende vi känner för varandra, sade Henrik Löfkvist en intervju jag gjorde med honom i januari.

Artikelbild

Därefter har det varit turbulenta månader för Dalkurd.

– Det var mycket positivt inför säsongen men det gick snabbt åt andra hållet så klart. Efter att jag spelat klart i Dalkurd kan nog ingenting bli värre. Du blir väldigt härdad här och framför allt efter i år, säger han i dag.

Allsvenskan har ett två veckor långt uppehåll när jag ringer upp Henrik Löfkvist. Nästa match är Örebro hemma i Gävle den 20 oktober.

– Det är en dagsutflykt för att spela hemma så det blir som en bortamatch och ska klubben komma vidare måste man hitta en bättre lösning. Jag vet inte vad som händer nästa år, men det här tär mycket på spelarna. Det är inte som att åka ner på ”Vallen” och hänga där och sen vara hemma fem minuter efter matchen.

Flytten har påverkat publiksiffrorna negativt och i dag har Dalkurd ett hemmasnitt på 1200 personer, vilket hade varit betydligt mindre det inte varit för storlagens bortaföljen. Mot BP i juli kom exempelvis 211 personer.

– Det kändes som att springa in till en försäsongsmatch. Det är inte värdigt allsvenskan.

Det svänger om Dalkurd och det svänger snabbt. Den här säsongen är inget undantag, men det mesta har som sagt gått utför efter den där intervjun i januari.

Starten på allsvenskan blir inte vad man förväntat sig sportsligt och när Dalkurd i tionde omgången förlorar mot Elfsborg med 1–4 väljer klubben att sparka Azrudin Valentic och assisterande tränaren Amir Azrafshan. En seger och fyra poäng på de tio inledande omgångarna duger inte och Jonas Sandahl ersätter.

Nu är det fullständigt kaos i klubben. Det börjar med att Mikael Ahlerup som anställdes som vd i januari lämnar klubben efter det brustit mellan honom och klubbens ordförande och grundare Ramazan Kizil. Det i sin tur leder till en spricka mellan investeraren och delägaren Kawa Junad och Ramazan Kizil. Det slutar med att Kawa Junad som pumpat in drygt 60 miljoner kronor i klubben hoppar av.

Utan Janads pengar blöder Dalkurd ekonomiskt. För att undvika konkurs säljer klubben fem spelare: Heradi Rashidi (AIK), Yukiya Sugita (Tractor Sazi), Mohamed Buya Turay (Sint-Truiden), Rewan Amin (Östersund) och Johan Bertilsson (Örebro).

– Det är klubben som själv satt sig i den här situationen och det är tråkigt. För det har påverkat oss spelare även om man försöker att fokusera på vårt eget. Men det är inte alltid så lätt. Vi är ju människor också.

För Henrik Löfkvist har det ändå gått bra personligen och under nye tränaren Jonas Sandahl har han fått återvända till mittfältet efter att ha inlett säsongen som mittback.

– Det känns bättre och bättre när jag äntligen fått spela på min rätta plats. Det är där jag känner mig hemma, men även om det känns bra så är det är ändå tufft när det går tungt för laget. Det sätter sig på ditt självförtroende, men jag försöker tänka att jag kan jag bara göra mitt och då hjälper jag laget på det stora hela.

Värre var det i våras.

– Ja vi hade sju raka förluster och den känsla jag hade i magen då var inte speciellt bra. Nu känner jag att jag kommit in i tempot och är en allsvensk spelare. Jag har lärt mig otroligt mycket det här året. Allsvenskan är något helt annat än superettan.

Med fem omgångar kvar ligger Dalkurd på nedflyttningsplats till superettan med 17 poäng. Tre bakom BP fast med bättre målskillnad.

– Vi har gett bort för många matcher och det är därför vi är var vi är. Det handlar väl om orutin antar jag, men i nuläget har vi heller inte en trupp för att ligga så mycket högre upp heller.

Henrik Löfkvist har också fått göra sina första mål i allsvenskan. Det första betydde 2–1 mot bottenkollegan Trelleborg (matchen slutade 2–2) och det andra 1–0 mot BP (matchen slutade 1–2). Han har också fyra målgivande passningar. Bara proffsflyktade Buya Turay har gjort fler poäng än Löfkvist i Dalkurd.

– Poängen är jag nöjd med och jag hoppas att det ska bli fler under hösten nu när jag fått flytta upp.

Just nu rehabiliterar han sig från en lättare lårskada.

– Det blir bättre och bättre och som tur var rör det sig inte om mer än en sträckning i lårets baksida.

Det var i 0–4-förlusten mot AIK som han fick utgå efter 30 minuters spel.

– Jag kände innan att det började dra lite och var lite krampaktigt. När det hände kändes det som det small till och då blir man ju orolig. Första tanken är att det kanske är en bristning.

Sträckningen gjorde att han missade matchen mot Östersund (0–3).

– Jag räknar med att vara tillbaka efter uppehållet. Jag kör fortförande lite anpassad träning och det ska förhoppningsvis inte vara någon fara.

Hur ser du på de matcher som återstår?

– Det spelar ingen roll vilka vi möter, det handlar bara om att ta poäng.

Fixar ni nytt kontrakt?

– Vi måste ju tro på det annars går det ju inte. Vi har chansen, det är bara tre poäng plus att vi har bättre målskillnad. Vi får ta oss i kragen och fixa kval åtminstone.

Även om Löfkvist har två år kvar på kontraktet med Dalkurd kan det mycket väl bli så att han lämnar efter säsongen. Åtminstone om Dalkurd åker ur allsvenskan.

– Superettan är inget alternativ för mig. Nu är jag en allsvensk fotbollsspelare och jag lägger hellre av än att spela i superettan.

Finns det någon klausul som gör att du får lämna om ni trillar ur?

– Det finns alltid dealar, men sedan handlar det om att någon klubb ska vilja ha mig och det är det viktigaste. Nu ska jag göra ett bra avslut på säsongen, sen får vi se vad som händer efter.