Gotland Grand National har blivit en institution inom enduro-världen, och i år slog tävlingen rekord i antal deltagare då hela 3 200 förare var anmälda. Om det även blev publikrekord återstår att se, men det var under lördagen tydligt att det vackra vädret i kombination med den kladdiga banan lockat stora publikmassor.

Det populäraste publikstället var, som traditionen bjuder, den klassiska och leriga hästskon. Enligt flera GGN-entusiaster runt banan har det aldrig varit så lerigt och blött i hästskon som under årets upplaga av tävlingen, något som även bekräftades av banchefen Markus Ronsten.

– Här nere har jag inte sett så mycket vatten någon gång, säger han.

Artikelbild

| GGN 2016 tros vara den lerigaste upplagan av tävlingen någonsin.

Men du ser nöjd ut?

– Ja, men lite så här ska det ju vara. Det kan ju inte bara vara att köra iväg utan vi måste ju ha lite motstånd i det också, kan jag tycka.

LÄS MER: Se Helagotland.ses liverapport från GGN med massor av bilder

Roger Nyd, som besökt ett 20-tal GGN genom åren, arbetade som en av drygt 800 funktionärer under GGN, och han hyllade även han mängden lera i hästskon.

Artikelbild

| Många klarade sig igenom hästskon – men en hel del blev fast.

– Jag tycker att det är fantastiskt bra här i år. Det har varit lite torrt nu i några år, och det är ju lite tråkigt. Så jag tycker att det är perfekt i år, det är riktigt roligt att stå och se.

När man står här i hästskon, vill man att folk tar sig igenom eller är det lite kul när de ramlar?

Artikelbild

| GGN 2016 tros vara den lerigaste upplagan av tävlingen någonsin.

– Haha, många tycker nog att det är roligt när de ramlar. Det är ju då det blir jubel.

Även om publiken uppskattade kladdet i hästskon, så var kanske inte förarna lika nöjda. En vars tävling tog slut i hästskon var Karin Andersson från Härnösand.

Artikelbild

| Renen, Apan, Fantomen och Batman hade tagit sig från Stockholm till Tofta skjutfält för att heja på släktingar – och festa.

– Det gick bra tills jag kom till hästskon, men där körde jag omkull. Då tänkte jag att jag skulle ge järnet, och jag kom en liten bit till, men då blev jag påkörd så att jag såg stjärnor.Då ramlade jag helt och hållet, och då tog alla krafter slut, säger hon.

Hur känns det nu när du fått kliva av då?

Artikelbild

| Drygt 3000 personer tävlade i årets GGN.

– Det känns bra ändå. Jag har kämpat i alla fall och jag gjorde vad jag kunde, men det gick inte hela vägen tyvärr.

Herrarnas elitklass vanns i år av en norrman, Kenneth Gundersen. I damernas elitklass blev det dock svensk seger genom Emmily Smalsjö.

Artikelbild

| Elitklassens start.

Se fler filmer från GGN på Helagotland.ses Facebook-sida.

LÄS MER: Norrman tog hem segern i årets GGN

Artikelbild

| Elitklassen startade vid halv ett.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.