Visby självförsvarsklubb har lärt ut kampsporten sedan 1976 och har en traditionell japansk inriktning. Träningslokalen, dojon, ligger i närheten av Kneippbyn och ett 70-tal personer tränar där.
Årtiondena har gått, otaliga utövare har passerat genom lokalerna – men det har dröjt till våren 2018 innan den första kvinnan graderade upp till det svarta bältet.
– Jag var på ett träningsläger i maj och jag blev lite paff när jag blev kallad för att gradera. Det går till så att den högste där kommer och kollar om man kan det man ska, han kallas Baloo (Soke Ballo Stilmästare), säger Karin Lövkvist.
Hon är från Karlshamn och började träna där.
– Jag var 28 år när jag började träna. Det var lite svårt att få tummen ur och gå och träna för min del, jag var alltid lite trög på att komma iväg. Jag hade egentligen inga gympakompisar, så att säga, men jag gick i väg och testade. Sen var jag fas, säger Karin Lövkvist.
Det finns många former av kampsport, de har blivit fler med tiden och de traditionella japanska kampsporterna har fått konkurrens med fullkontaktssporter.
– Vi hör till de traditionella, det går inte att tävla i Ju Shin Jutsu. Teknikerna vi tränar har sina rötter i det japanska 1700-talet, säger Jan Janthe, som drivit Visby Självförsvarsklubb i många år.
Klubben har traditioner. Den godkändes 1976 och bildades av en utövare från St Eriks budoklubb, som är landets äldsta kampsportsförening.
– Vi har väntat på att den första tjejen ska klara av det svarta bältet än, men tills nu är det ingen som har klarat av det, så det här är riktigt kul, säger Jan Janthe.
Ju Shin Jutsu översättas med ”Stilen med följsamma humana tekniker” eller ” De humana teknikernas stil”.