Femte raka segern på hemmaplan i lagdressyren, Patrik Kittel i topp individuellt i GP-specialen och ett starkt framträdande av talangen Malin Wahlkamp-Nilsson.

Med mera.

Men klassen på startfältet har en del att önska för att dressyren ska kunna bjuda på riktigt vassa internationella topptävlingar.

Artikelbild

| Patrik Kittel har skäl att se nöjd ut. Hann vann GP-specialen på Well Done.

I ärlighetens namn ska man säga att de starka nationerna som Tyskland, Holland och England inte sänder sina bästa hästar. Det är inte så att de jagar runt med sina bästa lag för att vinna Nations Cup, säger Jenå.

Hans önskan inför framtiden:

För att höja statusen än mer tror jag att det krävs att det kommer in en storsponsor till Nations Cup, så att det verkligen blir mer prestige och ära. I hoppningen är det helt andra prispengar och då kommer ryttarna också med sina bästa hästar. Det tror jag måste till för att Nations Cup ska bli riktigt populärt, säger Jenå.

Viktig för svensk dressyr

Artikelbild

| Dressyrlandslagets förbundskapten Bo Jenå.

Det förtar inte den glädje han kände efter de svenska ritterna i helgen. Sverige vann på nytt nationsdressyren – och det för femte året i rad. Den här gången före Tyskland, Nederländerna och Danmark.

Var man än är i världen är det lika roligt att lyssna till "Du gamla, du fria" och man vill alltid vinna, säger Jenå.

För svenskt vidkommande är tävlingen viktig. Falsterbo lockar mycket publik och ger framför allt unga ekipage nyttig erfarenhet. Den här gången lärde sig Malin Wahlkamp-Nilsson ett och annat. Hon kom trea i küren på 77,265 procent, bakom danske vinnaren Daniel Bachmann Andersen och tysken Jan-Dirk Giesselmann.

Bachmann var överlägsen på sin Hors Zack med 85,02 procent. Upp till Giesselmann hade Wahlkamp-Nilsson bara en futtigt halv procent.

Jag har haft möjligheten att rida den här fantastiska hästen i år och den är bara i början av sin karriär. Den är verkligen något för framtiden, säger hon.

Minna Telde nådde 75,215 på Isac och lade sig precis bakom landslagskollegan.

Aachen genrep inför EM

Patrik Kittel inledde med att vinna GP-specialen på Well Done på 73,532. Juliette Ramel gjorde heller inte Bo Jenå besviken när hon lade sig bakom Kittel med 72,766 på Wall Street.

Jag tycker att min häst kändes bättre än hon gjorde i Tryon (VM i höstas). Vi gjorde ett misstag som kostade mycket, men "shit happens" och resten var så på topp, säger Kittel.

Nästa vecka tävlar dressyrlandslaget i Aachen.

Där siktar vi på att göra en så bra insats vi kan. Tyskarna är alltid svåra att rå på men vi ska ge dem en match, säger Jenå.

I Aachen, det sista svenska stoppet inför EM, rider Therese Nilshagen, Rose Mathisen, Michelle Hagman och Antonia Ramel. Veckan därpå tar Jenå ut sin EM-lag, det som tar sig till Rotterdam för att försöka försvara medaljen (brons) från Göteborg 2017.

TT: Har du blivit klokare kring EM-laget i Falsterbo?

Ja. Vi har toppen här och den ligger bra till, säger Jenå.