– Det blev många high-five och bra kamratskap, jag fick nästan lite ont i smilbanden, säger Elin Björkman efter ett basketpass med Visby BBK.

Sportspanarna backar inte för en utmaning i en sliten militär gymnastiksal med träningskompisar som har rutin från högsta damligan i Sverige. Visby BBK:s spelare bjöd på sig själva och efter avslutat träningspass med coach Mats Ladebäck vid rodret var Sportspanarna eniga om att basketboll är grymt bra träning som alla kan hålla på med.

– Jag tror alla kan spela basketboll hur länge som helst, säger Robert Söderlund.

Artikelbild

| Mats Ladebäck har under flera år varit basketbolltränare på högsta nationella nivå. I dag leder han Visby BBK:s damlag i division 2 och kan lägga en ny tränarutmaning till meritlistan efter att Sportspanarna kom på besök.

Visby BBK är föreningen där Visby Ladies är flaggskeppet och ungdomarna basen. Klubben har fyra ungdomslag i fastlandspel, ett nybildat världslag och ett damlag i division II Svealand. Klubbens filosofi är hållbar och tilltalande:

– Man ska ha roligt, det ska vara jobbigt, man ska bli sedd och man ska känna att man lär sig något nytt. Vi försöker ha med de här fyra bitarna vid varje träning, säger Mats Ladebäck.

Får klubben ihop dessa fyra pusselbitar är förutsättningarna för att den femte faller på plats bra: De som tränar kommer tillbaka nästa gång.

– Ja, det är det optimala att de längtar tillbaka till nästa träning, det är ju det man önskar, säger Ladebäck

Artikelbild

| Marlene Wallin försvarar korgen och Emelie Edwardson väljer att spela bakåt. Efter teknikövningar och skotträning blev det match mellan blandade lag av sportspanare och Visby BBK:s division II-tjejer.

Sportspanarna fick en grundlektion i sporten basketboll i A7-hallen. Några enkla teknik-, passnings-, och skottövningar som ökade i svårighetsgrad. Därefter två inslag av ganska fysiskt krävande övningar utan boll – och tills sist några matchliknande sekvenser.

– Det var kul men också lite svårt. Snabbt tempo där det hela tiden gällde att ha koll på flera saker samtidigt, säger Lina Lindvall.

Artikelbild

| Visby BBK:s spelare tog emot Gotlands Idrottsförbunds sportspanare med bra sparring och bra kamratskap som fick de basketovana besökarna att känna sig hemma.

Basketboll var en gång stort på Gotland med klubbar från norr till söder. I dag finns bara Visby BBK som för fem år sedan slogs ihop med Visby Ladies. Två klubbar med olika behov fann varandra och är i dag en förening med fungerande kärnverksamhet i sina ungdomar.

På senare tid har World Wide Ladies växt fram som en viktig och vital del av klubbens verksamhet. Laget tränas av Emma Gustafsson och Shamima Aktar och riktade sig initialt till nyinflyttade men har nu vuxit till något större och börjar få fäste runt om på ön.

– Jag tror det ligger i tiden att ha den här typen av verksamhet i sina föreningar. Vi öppnar upp för integration och vill rikta oss mot en bredare målgrupp och ta ansvar. Jag tror basketboll är väldigt bra lämpad att ta hand om de som inte platsar inom andra sporter. Vi är toleranta och glada för de som kommer till oss, säger Mats Ladebäck.

Robert trodde basket var roligt, men det visade sig vara roligare än han trodde, en kul lagsport, tyckte Elias. ”Det kändes kamratligt men med inslag av tävling”, säger Gustav och Robert tänker plocka fram verktygslådan:

– En korg ska genast upp på baksidan hemma, säger han.