Förra sommaren stod det klart att Tone Johansson, med Sudrets HC som moderklubb, skulle lämna IK Oskarshamn för anrika Leksands IF och hockeygymnasiet där.
Nu är första året avklarat.
– Jag sökte alla nationella idrottsutbildningar inom hockeyn, men när jag kom till tryouten här kändes det rätt ända från början. Jag har haft det väldigt bra, det känns professionellt och de satsar verkligen på tjejsidan, summerar gotländskan.
Men satsningen kommer med en stor ekonomisk utmaning. Familjen får nämligen inget inackorderingsbidrag från Region Gotland.
– Hade hon gått i Visby hade vi fått det, men inte när hon åkte hela vägen till Leksand. Det finns duktiga talanger överallt som verkligen vill satsa på sin idrott och det är synd att regionen inte stödjer detta. Visst kan man gå hockeyutbildning i Visby, men då hade Tone fått träna med killarna – och hon hade inte haft ett lag att spela med, betonar pappa Patrik Johansson.
Leksand har dessutom en så kallad Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) inom ishockey, medan Gotland endast har en Lokal idrottsutbildning (LIU) för denna idrott. Det är stor skillnad; 500 gymnasiepoäng ägnas åt sporten i det ena fallet, mot 200 poäng i det andra.
Samtidigt saknas samverkansavtal mellan Gotland och andra regioner gällande sådana här program, efter ett beslut i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden (GVN) från 2019.
Detta innebär i sin tur att gotlänningar som Tone Johansson blir "andrahandssökande" på platser som Leksand – och Region Gotland har ingen skyldighet att betala ut inackorderingsbidrag till sådana.
Familjen valde att överklaga detta till förvaltningsrätten i Stockholm, som dock nyligen gav regionen rätt i frågan.
– Jag tycker det är tråkigt, jag har kompisar i laget som får det här bidraget fast de bor betydligt närmare än jag. Det blir svårare för oss att göra det här när vi måste betala allt själva, det känns orättvist, tycker den gotländska hockeytalangen.
Frågan om interregionala avtal har varit uppe i GVN på nytt, med anledning av det aktuella ärendet.
Men ingen ändring gjordes.
– Skälet är främst att vi här på Gotland har idrottsutbildningar på gymnasiet och att vi vill undvika de ökade kostnader som samverkansavtal innebär. Men det skall sägas att vi uppmuntrar all idrottsutbildning på gymnasiet, menar nämndordföranden Rolf Öström (M).