Johan Larsson på plats med Sabres i Stockholm

Johan Larssons Buffalo Sabres har startat säsongen bra. Nu befinner sig laget i Stockholm för dubbla NHL-matcher mot Tampa Bay Lightning.

Johan Larsson ser fram emot att spela NHL-matcher på svensk mark. På fredag och lördag ställs hans Buffalo Sabres mot Tampa Bay Lightning i Globen.

Johan Larsson ser fram emot att spela NHL-matcher på svensk mark. På fredag och lördag ställs hans Buffalo Sabres mot Tampa Bay Lightning i Globen.

Foto: Jeff Chiu

Ishockey2019-11-05 20:00

Denna helg spelas det NHL-hockey på svensk mark, då Buffalo Sabres och Tampa Bay Lightning gör upp i två matcher fredag-lördag. På isen återfinns Johan Larsson i tröja nummer 22 i Buffalo.  

Hur är det att vara hemma i Sverige vid den här tiden på året?

– Det är faktiskt en lite konstig känsla att vara här med Buffalo, men det känns spännande. Sedan är det ju också länge sen man var här i Sverige i november men det är en skön känsla, även om jag hade glömt hur tidigt på dagen det blir mörkt, säger Johan Larsson. 

Han ser fram emot att spela i Globen igen.

– Det är ju annorlunda med NHL-hockey i Globen. Spännande att se hur det blir på läktaren, om det är något av lagen som får mer stöd. Det kanske inte blir helt och hållet som när man spelar i Nordamerika men ändå närapå och det är kul att få visa upp sig med Buffalo här, för många som annars kanske bara följer det genom medias rapporter. Det är lite annat spel än SHL. 

Tampa Bay Lightning kom till Stockholm redan den gångna helgen, medan Buffalo Sabres anlände under måndagen.

– Vi kom på förmiddan och installerade oss på Grand Hotel, sen var det nästan direkt bort till Globen så att laget bekantade sig med området och sen tränade vi på Hovet. Sedan blev det lugnt, de flesta hade lite jetlag. 

Intervjun görs på tisdag eftermiddag, och Buffalo Sabres har en ledig dag.

– Vi har strosat runt lite, det har varit en skön och lugn dag med riktigt bra väder. De flesta i laget är världsvana och klarar sig bra själva, jag har givit lite tips på ställen att besöka. 

Är det annars mycket sidoaktiviteter under veckan?

– Jag och Victor (Olofsson, red. anm) var på is i måndags med kids som inte spelat hockey tidigare, såna grejer är roliga. Det kommer nog vara lte mer sådana grejer under veckan. 

Matcherna mot Tampa i Stockholm spelas fredag-lördag, en så kallad back to back. Två matcher på lika många dagar är slitsamt, men också något som NHL-spelarna är vana vid.

– Jadå, att spela back to back ska inte vara några problem. 

Buffalo har inlett säsongen bra med nio segrar på de inledande 15 matcherna och innehar för närvarande en slutspelsplats. Dock har formen sviktat på sistone och laget kommer till Stockholm med tre raka förluster i bagaget.

– Det har varit lite grus i maskineriet med tre raka torsk, även om senaste matchen var ett fall framåt (förlust 0–1 mot New York Islanders). Vi har lite att rätta till, men jag tror att vi ska kunna studsa tillbaka. 

För Johans egen del så tycker han att det har känts bra i säsongsinledningen.

– Det har rullat på, och jag har inte haft några skadeproblem. 

Han har hittills bildat kedja med amerikanen Kyle Okposo och Zemgus Girgensons från Lettland. Trion får ta ett stort defensivt ansvar och matchas konsekvent mot motståndarnas toppkedjor.

– Jag tycker vi har gjort det bra, vi har hittat en bra kemi tillsammans. Vi tar dendefensiva rollen och har gjort det bra mot de bästa. Sedan har det funnits möjligheter för oss att få in fler mål än vad som blivit hittills, jag hoppas att det kommer.  

Tampa Bay Lightning är en av ligans absoluta förhandsfavoriter, men sett till det har de haft en modest start på säsongen. Det kryllar dock av offensiv slagkraft i laget, med stjärnor som Nikita Kucherov, Steven Stamkos och Brayden Point. Stjärnor som ska neutraliseras av Johan Larsson. 

– De är ett av de bästa lagen. Det ska bli en riktigt rolig utmaning att stoppa dem i Globen, säger Johan Larsson.

GT-sporten kommer finnas på plats i Stockholm för att rapportera om Johan Larssons framfart under den svenska NHL-helgen.

Johan Larsson med VM-guldet 2018.
Johan Larsson med VM-guldet 2018.
Johan Larsson

Ålder: 27

Position: Center 

Klubb: Buffalo Sabres

Meriter: SM-guld 2012 med Brynäs, JVM-guld med juniorkronorna  2012, VM-guld med Tre Kronor 2018. Årets gotlänning 2018.

NHL-statistik: 346 matcher (1 match för Minnesota Wild och 345 för Buffalo Sabres), 81 poäng (33 mål och 48 assist) 

Karta: Ericsson Globe
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!