Hög lägstanivå har blivit Martins signum

Sällan spektakulär på isen, men säkerheten själv med en vägvinnande enkelhet i sitt spel. I Visby Roma har Martin Lindberg funnit ro och snabbt växt till en av lagets viktigaste defensiva pjäser.

Martin Lindberg (till vänster) har funnit sig tillrätta på Gotland och etablerat sig som en av Visby Romas viktigaste backar.

Martin Lindberg (till vänster) har funnit sig tillrätta på Gotland och etablerat sig som en av Visby Romas viktigaste backar.

Foto: Mattias Karlsson

Ishockey2019-11-01 15:11

Under fjolårssäsongen gick det 20-åriga nyförvärvet Martin Lindberg från klarhet till klarhet i Visby Roma-tröjan, utan att för den skull nödvändigtvis göra särskilt mycket väsen av sig. Med en hög lägstanivå och förmågan att spela enkelt gav han ett stort mått av stabilitiet till en lagdel som stundtals sviktade.

 – När jag kom hit kände jag att jag kom in i det fort, både på och utanför isen. Det var en väldigt välkomnande grupp att komma in i, laget är ett gott gäng, säger Martin Lindberg på distinkt värmländska. 

 Under intervjun ger han ett lika lugnt och stabilt intryck som kännetecknar agerandet på isen. Han trivs väldigt bra med tillvaron i Visby tillsammans med sin flickvän och hund och jobb på Endreskolan.  

Gotland har också inneburit en välkommen kontinuitet på isen för den 21-årige värmlänningen. Steget över till seniorhockey från juniorhockey blev inte så smidigt som han hade hoppats. Säsongen 2017-18 gjorde han förvisso 18 matcher för Karlskoga i allsvenskan, men när säsongen summerades hade han spelat för fyra olika lag.

– Det höll på med lån fram och tillbaka. Att spela i fyra lag under en säsong är inte optimalt, att anpassa sig till fyra olika spelsystem. Jag kände att jag aldrig riktigt kom in i något, det var hattigt och svårt att prestera på den nivå jag ville, säger han och fortsätter:

– Jag vill vara stabil och känna att de andra kan lita på mig ute på isen och veta vad de får. Just en hög lägstanivå är något jag eftersträvar. Det är något jag känner att jag haft problem med tidigare, men att det har blivit bättre här på Gotland. 

När han kom till Gotland så var det på lån från BIK Karlskoga, i somras skrev han på ett nytt tvåårsavtal med Visby Roma.

Merparten av förra säsongen bildade han backpar med Erik Palm, som med sin offensiva uppsida kompletterade Lindberg väl. Duon var, enligt undertecknad, då lagets ledande backpar. I inledningen av den här säsongen tog de vid från fjolåret med flera starka insatser. Efter spelaravhopp (Lucas Hedlund), skador och svajande spel i andra backpar har dock lagledningen nu särat på duon för att skapa stadga i fler formationer.

– Vi trivs bra ihop och samarbetet har funkat väldigt bra för oss. Men för tillfället är vi tunna på backsidan och då har det blivit att vi har nya backpar.  

Defensivt har det efter omständigheterna fungerat bra för Visby Roma, dock finns det mer att önska offensivt finns dock mer att önska.

– Sett till hur mycket vi skjuter så har målproduktionen varit för dålig. Vi jobbar på det och det kommer nog lossna. 

– Ännu är det egentligen ingen match där vi har varit bra i 60 minuter. Vi har haft bra perioder, men jag tycker  att vi har ett tydligt sparkapital. 

Det sparkapitalet får gärna plockas fram i kväll, då tabelltrean Väsby gästar Visby ishall. Stockholmarna har numera etablerat sig som ett topplag i den östra hockeyettan. När lagen möttes i Väsby i säsongsupptakten så kastade Visby Roma bort en ledning med 4–1 inför tredje perioden till förlust med 4–5 efter förlängning. 

– Vi hade gjort två bra perioder, sen blev vi för bekväma och passiva. Då bjöd vi in dem i matchen och blev tillbakatryckta. Vi vet att vi gav bort två poäng då och det fungerar som tändvätska till den här matchen. Vi vill bevisa både för oss själva och hemmapubliken att vi är ett topplag, det är bara tre poäng som gäller. 

Vad ser du som nyckel till vinst?

– De har en hög fart i spelet, men är vi kyliga med pucken så kan de åka bort sig så att vi kan utnyttja det, säger Martin Lindberg.  

Värmlänningen Martin Lindberg bidrar med stabilitet på isen.
Värmlänningen Martin Lindberg bidrar med stabilitet på isen.
Karta: Visby Ishall
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!