En rolig vecka i Sverige fick sur eftersmak

Johan Larssons vecka i Sverige med Buffalo Sabres slutade med dubbla förluster i Globen mot Tampa Bay Lightning.

Johan Larsson i kamp om pucken med Tampas Anthony Cirelli.

Johan Larsson i kamp om pucken med Tampas Anthony Cirelli.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ishockey2019-11-10 20:04

Johan Larssons kedja med Zemgus Girgensons och Kyle Okposo är självskriven som Buffalos checkingline med stort defensivt ansvar. De skötte jobbet bra, men Sverige-äventyret slutade ändå med två förluster för Buffalo Sabres. 

Fredagens match slutade 3–2 i Tampas favör. Sett till de två matcherna i sin helhet så var det spelet i numerärt överläge som var den tydligaste skillnaden mellan lagen.

Larsson var inne i boxplay på Tampas 2–0-mål. Tampas första pp-uppställning går inte av för hackor, En kvartett superstjärnor i form av Victor Hedman, Nikita Kucherov, Brayden Point och Steven Stamkos. Därtill Alex Killorn som gör ett fötjänstfullt jobb framför kassen. Den sistnämnde styrde vackert in Hedmans tunga slagskott.

– Tyvärr släppte vi in en i boxen där, men annars tyckte jag att vi gjorde ett bra jobb med att plocka ner deras stjärnor. De har ju några stycken, säger Johan Larsson. 

Liksom resten av laget var Larssons start trevande, men han spelade upp sig. Han vann kamperna i större utsträckning och hans formation skapade en del farligheter framåt.  

– Ja, det kändes bra för egen del. Vi skapade också en del framåt. 

Med knappt halva matchen spelad stod Johan för ett bra nummer, även då i boxplay. Han snodde pucken av Hedman, trampade runt honom och bröt sig in mot kassen från höger. I slutändan kom han dock för nära Vasilevskiy som räddade, två gånger om dessutom eftersom Larsson fick slag på sin egen retur.

– Den ville jag gärna ha in. Skulle nog försökt sätta upp den högt tidigare, men det är lätt att vara efterklok. Det hade varit väldigt kul att få göra mål här i Globen.

Ett kvitto på Larssons insats kom vid ställningen 2–3 i slutforceringen. När Buffalo satsade på spel 6 mot 5 fanns Larsson på isen.  

– Ja, det är ju ett tecken på att man gjort det bra tidigare i matchen. Med lite flyt hade vi kunnat få in kvitteringen, det blev ändå ganska bra tryck.  

Kvitteringen uteblev dock och Tampa-jubel vid slutsignalen, medan Buffalos spelare snabbt försvann av isen.

I lördagens match lyfte sig Buffalo, men tappade spelet vid fel tillfällen och fick se sig gå förlorande med 3–5.

Efter match två var han av förståeliga skäl besviken.  

– Ja, det är surt. Jag tycker att vi gör en helt okej match och är klart bättre än i den första. Vi började bra, men vi släpper till två mål i boxplay. Det känns onödigt att de får de möjligheterna.

I den tredje perioden reducerade Buffalos svenske rookie Victor Olofsson till 2–3 följt av stort publikjubel.

– Då var vi på gång och tryckte ner dem rejält.  

Men mitt i Buffalopressen  gick Tampa upp och gjorde ett par billiga mål till 5–2.  

– Det kändes jäkligt onödigt att vi låter dem döda matchen, där måste vi vara mer skärpta. Det ger en jäkligt sur eftersmak att förlora båda matcherna här i Globen.  

Buffalo har nu inte vunnit på fem matcher.  

– Vi har mycket att jobba på, bli jobbigare att möta och förenkla vissa situationer. Jag hoppas att vi lär oss av det här.  

I sin helhet tycker han ändå att veckan i Sverige varit bra.

– VI har haft roligt och haft en bra erfarenhet. Det är roligt för grabbarna att komma hit och se hur vi har det i Sverige. 

Och han har haft gott om gotländskt stöd på plats i Globen.

– Det har varit släkt och vänner, och mycket gotlänningar som varit här vilket har varit kul. Tyvärr kunde jag inte göra något mål, det var lite tråkigt. Men det är kul att de fick se mig spela och att de följer mig, säger Johan Larsson.   

Johan Larsson var framme och hade några möjligheter mot Tampas målvakt Andrei Vaselevskiy i helgens första match. Tampas svenske backstjärna Viictor Hedman till höger i bild.
Johan Larsson var framme och hade några möjligheter mot Tampas målvakt Andrei Vaselevskiy i helgens första match. Tampas svenske backstjärna Viictor Hedman till höger i bild.
Karta: Ericsson Globe
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!