Brian är andra gotlänningen i NHL

Gotlänningen Brian Van Den Brink har vad många hockeyälskare skulle klassa som ett drömjobb.

Vid sidan om NHL-jobbet har Brian Van Den Brink många järn i elden inom träningsbranschen: Marknadsförare, poddare och föreläsare.

Vid sidan om NHL-jobbet har Brian Van Den Brink många järn i elden inom träningsbranschen: Marknadsförare, poddare och föreläsare.

Foto: Privat

Ishockey2019-11-07 10:14

På NHL-isarna återfinns Johan Larsson i tröja nummer 22 i Buffalo. Men han är faktiskt inte enda gotlänning i NHL-organisationen. 

Brian Van Den Brink, 39, jobbar deltid på marknadssidan för NHL. Närmare bestämt ingår han i ligans europeiska team för sociala medier och har hand om ligans svenska konton. 

– Jobbet handlar om att bygga NHL:s varumärke i Sverige, med videomaterial och grafik som är så relevant som möjligt specifikt för Sverige. Tidigare sköttes allt sånt centralt från New York med antingen material på engelska eller google translate till svenska, säger Brian Van Den Brink och fortsätter: 

– Arbetet handlar också mycket om att bredda hockeyintresset och nå nästa generation. De inbitna hockeyfansen finns redan ombord, så hockeynördarna är faktiskt inte vår primära målgrupp. De håller sig ändå uppdaterade i realtid via sina favoritreportrar. 

Hans egen hockeybakgrund började  i Visby AIK, och hans fascination för NHL växte snabbt. DÄribland att ha stenkoll på spelarnas statistik.  

– Absolut. Det är egentligen sjukt vilken databas med statistik man hade i skallen när man var mindre, säger Brian med ett skratt.

Då rådde fortfarande avsaknad av internet. Istället var sidorna 302-303 på text-tv, som redogjorde för den gångna nattens NHL-resultat, heliga varje morgon. 

Hockeyspelandet fortsatte sedan vidare till fastlandet där han så småningom avslutade spelarkarriären, när studier och annat i livet tog överhanden. 

– Sedan blev jag endast hockeykonsument. 

Han har till betydande del arbetat mycket med träning och friskvård, både praktikt men även på marknadssidan och som föreläsare. Bland annat har han en av Svergies mer betydande podcasts inom träning, "Sweaty Business".

Genom kontakter fick han höra att NHL var på jakt efter en representant i Sverige, han ansökte och klarade sig bäst igenom antagningsprocessen. 

Det låter som ett drömjobb. 

– Haha ja, till slut nådde man NHL ändå. Det är få förunnat att jobba med ett så stort och globalt varumärke som NHL och få insikt i hur det jobbas och vad det finns för strategier. Att det råkar vara hockey som är en passion för mig, det är en väldigt stor bonus. 

Men det har också sina nackdelar.

– Matcherna går ju på nätterna och materialet ska ut snabbt, så det är tidiga morgnar som gäller varje dag. 

Den här veckan har han givetvis fullt upp med NHL Global Series i Stockholm.

– Sedan ska vi ha barn nu i dagarna också, beräknat födsel är på söndag. Jag kan väl säga som så att det såklart inte är helt populärt där hemma att NHL-cirkusen i Globen är just den här veckan, säger Brian Van Den Brink. 

Karta: Ericsson Globe
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!